DMU Live Social Media

DMU

< Verdensmesterskabet for Formel 2 racerbåde afholdes i weekenden i Aalborg
18.07.2018

SPW: Tai, Putin, Amarillo & Cardiff


Foto: bsi/img

Englands seneste dobbelte verdensmester - siden Peter Craven 1955 og 1962 – kommer på lørdag til årets mest prestigefyldte grandprix som VM-etter, men Tai Woffinden kan håndtere det gigantiske forventningspres, han vil blive mødt med fra omkring 40.000 publikummer. Par-verdensmester Emil Saytfudinov har skrevet et personligt brev til Vladimir Putin, og bedt om opbakning til russisk speedway.

Af Ib Søby

Den 27. årige Tai Woffinden har været i årets første fire finaler – og vundet på en-gangs-banerne i Warszawa og i Horsens. Med den stabilitet og form kan han måske skabe det sjældne resultat som britiske speedwayfans tørster efter, en sejr på hjemmebane. Det er kun sket to gange i grandprix historien: Martin Dugard i Coventry 2000, og Chris Harris i Cardiff 2007.

Med 11 points forspring i VM stillingen har Tai Woffinden også den luksus, at han kan stille op på Principality Stadium med ro i maven, og plukke point nok til semifinalerne, for dernæst at vride gashåndtaget i bund, og se om det rækker til podiet og champagnen. Han ved udmærket, at presset i virkeligheden ligger hos Frederik Lindgren, Emil Saytfudinov og Maciej Janowski, og alle de andre, som skal prøve at lukke hullet op til ham.

Såfremt Woffinden når finalen på lørdag, er der også stor sandsynlighed for en tur på podiet, som han har besøgt to gange før i Cardiff, med 2. pladserne i 2014 og 2016. I alt har Tai Woffinden kørt 74 grandprix-løb, og nået 31 finaler med 9 sejre. Podiet i forrige grandprix, i svenske Hallstavik, var hans 25. podie-tur (9-12-4).

Ved dette års Par VM – Speedway Of Nations – var Woffinden den helt suveræne ankermand for det britiske landshold, som kunne henrykke nationen med sølv efter Rusland. 

På trods af sit kontroversielle forhold til de engelske klubber - indimellem også til landsholdet - kan Woffinden se frem til en stor aften på lørdag, og på sin twitter-konto udtrykker han da også, at han næsten ikke kan vente med at komme i aktion, og indtage hovedrollen i klodens største årlige speedwayfest i den gamle walisiske kulmine og havneby.

Tirsdag aften viste Woffinden i øvrigt topformen i den svenske liga, hvor han scorede 15 point i fem starter for Masarna.

Brev til Putin

Speedwayhistoriens første russiske senior-guldmedalje kom i hus via en overlegen præstation af Emil Saytfudinov, Artem Laguta, og verdens måske største unge talent, Cleb Chuganov.

Saytfudinov og Laguta gør det jo også fremragende i årets grandprix-serie, men det har frustreret Saytfudinov dybt, at triumfen ved Par VM fuldstændig er overset af de russiske medier, der har været stærkt optaget af det vellykkede VM i fodbold.

Derfor har Emil Saytfudinov skrevet et personligt brev til Præsident Vladimir Putin, for at gøre opmærksom på forholdene i russisk speedway og den manglende opbakning.

- Det er da fint at vi har medaljerne liggende hjemme, men det hjælper jo ikke noget hvis ikke de bliver set af andre, siger Saytfudinov til speedwaygp.com

- Vi kørte Par VM for egen regning, og havde fx ikke landsholdsdragter, som de andre nationer har.

- Nu er VM i fodbold slut, og så må vi se om ikke speedway kan få lidt mere opmærksomhed. Det er en god sport, og hvis nogen i Rusland vil spørge hvad der er galt med speedway, vil jeg meget gerne forklare dem om sporten, siger Saytfudinov.

Ud over henvendelsen til Putin, har han også sendt breve til flere topembedsmænd i det russiske sportsministerium.

- Jeg prøver at skabe en forandring for speedway i Rusland, og gøre præsidenten og politikerne interesseret. Hvis ingen gør noget, sker der ingenting.

Så vidt det vides, har Saytfudinov ikke fået svar endnu, men på lørdag kan både han og Laguta sætte en tyk streg under henvendelsen, med et godt resultat i Cardiff.

Vejen til Amerillo

Der er meget langt fra de golde russiske stepper, til prærie-byen Amarillo i det nordlige Texas. Og hvad i alverden har det med speedway at gøre, vil nogen sikkert tænke?

Men speedwayfans som har oplevet festen i Cardiff, ved med det samme hvad der er tale om. Tony Christies verdenshit fra 1971, Is this The Way to Amarillo, er nærmest blevet synonym med showet på Principality Stadium. Omkring en halv time før præsentationen af kørerne, spilles sangen for fulde udblæsning ud over stadionanlægget, og bakkes i omkvædet op af tusinder af båthorn, der rytmisk følger melodiens takt.

Så er man i Cardiff, og festen er i gang.

Set ned over listen af Cardiff-vindere, er det svært at spå om hvilken type speedwaykører, som har de største muligheder for en triumf på lørdag. Der er efterhånden kørt så mange grandprix løb på en-gangs-baner, at ingen i feltet kan hævde, at være specialist på det område.

Det bliver et spørgsmål om nerver, sekundiøse beslutninger, og minimering af fejl, som vil gøre udslaget.

Aftenens wildcard er givet til det nyeste britiske stjerneskud Robert Lambert, og dommer er tyske Christian Froschaurer.

Bemærk at løbet starter kl. 18 dansk tid, af hensyn til de mange britiske fans, som hermed kan spare en overnatning til stærkt forhøjede hotelpriser.  

Se Chris Harris´ triumf i 2007 med Jacob Olsen og Ib Søby bag mikrofonen:

https://youtu.be/4J_tLm0-rxg

 

VM Stillingen:

1     Tai Woffinden, ENG, 65

2     Frederik Lindgren, SVE, 54

3     Emil Saytfudinov, RUS, 48

4     Maciej Janowski, POL, 47

5     Greg Hancock, USA, 41

6     Artem Laguta, RUS, 41

7     Patryk Dudek, POL, 36

8     Bartosz Zmarzlik, POL, 36

9     Jason Doyle, AUS, 35

10   Chris Holder, AUS, 31

11   Matej Zagar, SLO, 28

12   Nicki Pedersen, DAN, 25   

 

Vindere i Cardiff:

2001: Tony Rickardsson, SVE.

2002: Ryan Sullivan, AUS.

2003: Nicki Pedersen, DAN.

2004: Greg Hancock, USA.

2005: Tony Rickardsson, SVE.

2006: Jason Crump, AUS.

2007: Chris Harris, ENG.

2008: Jason Crump, AUS.

2009: Jason Crump, AUS.

2010: Chris Holder, AUS.

2011: Greg Hancock, USA.

2012: Chris Holder, AUS.

2013: Emil Saytfudinov, RUS.

2014: Greg Hancock, USA.

2015: Niels Kr. Iversen, DAN.

2016: Antonio Lindbäck, SVE.

2017: Maciej Janowski, POL.


Banner

Banner

Banner

Banner

Tilbage til top