DMU Live Social Media

DMU

< SPW: Er du ny 50cc-kører? Meld dig til Speedway-Kids Cup
09.08.2018

SPW: Nicki under pres i Målilla


Foto:bsi/img

Med sidste weekends to podieplaceringer – 3. pladserne ved DM i Esbjerg og ved det individuelle polske ligamesterskab – synes 41-årige Nicki Pedersen at have genfundet både start og fart. Med et lignende resultat i lørdagens svenske grandprix kan Pedersen måske skimte muligheden for at slutte i top otte, og booke adgang til 2019.

Af Ib Søby

Jovist, der er hele 15 point op til stregen, og det er hulens mange.

Men en god pointhøst – et podie på lørdag – og ihukommende de næste VM- løb på store klassiske baner i Gorzow og Krsko, kan det godt lade sig gøre.

Der er ingen tvivl om det faktum, at den syvdobbelte danske mester Niels Kr. Iversens grandprix-comeback i 2019, er dårlige nyheder for Team Pedersen på Fyn.

Med Iversen sikret til næste år, er Nicki Pedersen presset hårdt. Skulle han ende uden for top 8 om et par måneder, er der absolut ingen garanti for en tidlig julegave fra BSI/IMG i forhold til de berømte fire wildcards. Og skulle arrangørerne i London alligevel ende med at give et dansk wildcard, som supplement til Iversen, kunne de meget vel tænke i yngre danske prospekter som fx Leon Madsen, Michael Jepsen Jensen eller sågar Mikkel Michelsen, der imponerede med sin 2. plads i DM-finalen.

Derfor skal Nicki Pedersen ud og vise noget i Målilla.

Og er der nogen, som kan levere under pres, er det i den grad Nicki Pedersen. Han skal ” bare ” lave gode starter og holde sig foran, og dermed ude af karambolage, problemer og slåskampe.

Tai cruiser videre
Med hele 20 points forspring kan britiske Tai Woffinden trille ind i den smukke smålandske skov som komfortabel VM-etter. Det er selvfølgelig for tidligt at kalde ham for verdensmester for tredje gang, for i speedway kan alt muligt ske. Spørg bare Jason Doyle om sæsonen i 2016.

Men Woffinden har været outstanding indtil videre, og har holdt ved startsnoren i alle finaler her i 2018. Intet tyder på, at det skulle stoppe, og i mine øjne kan han meget vel sikre sig titlen i Teterow i Tyskland den 22. september.

Til gengæld er der et sjældent tæt løb om de næste pladser i VM-stillingen. Kun otte point skiller nummer to og nummer seks. Spændingen om sølv og bronze er spændt til det yderste, og vil forhåbentlig fortsætte i de kommende uger.

Hvem, der så vinder på lørdag, er helt umuligt at spå om. G&B Arena i Målilla har altid budt på forrygende grandprix-løb, og ofte med uventede vindere. Hvis man nederst i artiklen ser finale-sammensætningen i de sidste tre år, kan vi konstatere, at 11 forskellige kørere har været i tre finaler. Det er kun Antonio Lindbäck, som har to finaler i Målilla i samme periode, og han er som bekendt først tilbage næste år. 

Medaljehåbet Lindgren
Den svenske motorunion SVEMO er nøjagtig ligeså sultne efter speedwaysucces, som man er hos DMU i Idrættens Hus i Brøndby. Andreas Jonssons sølv i 2011 er seneste individuelle svenske FIM-medalje. Det er slet ikke tilfredsstillende for en nation, som har præget international speedway betydeligt længere end lillebror Danmark. Tænk bare på blå-gule stjerner som Ove Fundin, Olle Nygren, Björn Knutsson, Gøte Nordin, Søren Sjøsten, Anders Michanek, Per Jonsson og selveste Tony Rickardsson.

Det er alle navne, som aftvinger stor respekt, også i danske speedwayfans.

Siden Rickardssons afsked i 2006 har trioen Jonsson, Lindgren og Lindbäck kæmpet bravt for at glæde svenskerne, uden det rigtigt er blevet til det helt store. Ved dette års sæsonstart fik Lindgrens flotte sejr i Warszawa de svenske speedwayhjerter til at banke lidt heftigere, men siden er pulsen dalet ned til det normale, for i Horsens og Cardiff fejlede manden fra Örebro. Havde Fast Freddie holdt dampen oppe, var hullet til Woffinden ikke så stort, som det er nu.

Andreas Jonsson havde wildcard i barndomsbyen Hallstavik i begyndelsen af juli –uden succes.

SVEMO har givet lørdagens wildcard til 35-årige Peter Ljung. Og det kan måske undre. Ikke for at forklejne Peter Ljung, der er en klassekører fra første hylde, men hvorfor ikke fx Lindbäck, der ligesom Iversen har booket plads i 2019? Eller Jonsson én gang til, hvis vi snakker om erfarne svenske kørere. Hvorfor bliver unge håb som Jacob Thorssell, Pontus Aspgren eller Linus Eklöff forbigået?

Mest sandsynligt mener SVEMO, at Ljung er den svensker, som bedst kan levere et topresultat på lørdag. Sådan var det fx også sidste i Horsens, hvor DMU gav Kenneth Bjerre en aften på verdensscenen.

Det kan også være – og det er min egen private teori – at man anser Peter Ljung som den kører, der bedst kan presse Lindgren frem til en eventuel finale, og dermed holde Frederik inde i guldkampen. Er Ljung måske den, som bedst vil være i stand til at kile sig ind og tage point fra Woffinden?

Peter Ljung har to gange tidligere haft wildcard, med 4 og 7 point til følge, og har kørt en enkelt fuld sæson i 2012 med en samlet 15. plads. Han fik sit store gennembrud helt tilbage i 2003, hvor han med kort varsel erstattede Tony Rickardsson ved Hold VM-finalen i Vojens, som svenskerne vandt.  

Jeg siger ikke, at Ljung kommer på bestilt arbejde for Lindgren. Den slags er svært i en individuel sport som speedway, men kan Ljung nappe lidt point fra fx Woffinden og Janowski, og kan Lindgren således komme fra Mållilla med et hul, der er mindre end 20 point, vil det svenske medaljehåb være i live.

G&B Arena er hjemmebane for Dackarna i den svenske liga, og de fører i øjeblikket serien. På holdet finder man Maciej Janowski, Greg Hancock og Patryk Dudek, men der er tradition for, at grandprix-banen er sat helt anderledes op end til ligaløb, så det får formentlig ikke nogen større betydning.

Men banefolkene på stadion vil sikkert spørge Lindgren og Ljung om, hvordan de gerne vil have banen på lørdag.

Vejret tyder på omkring 18-20 grader - måske med lidt regn - og så er alt som det plejer i Målilla, hvor der serveres en udmærket pytt-i-panna i restauranten garneret med en kold Åbro, brygget i nabobyen Vimmerby.

Dommer er britiske Craig Ackroyd.

Fem danske grandprix sejre i Sverige:

Tommy Knudsen vandt i Linköping 1995, Hans Andersen i Gøteborg i 2004, hvor også Kennet Bjerre vandt i 2010. Iversen vandt på Friends Arena i Stockholm 2013, og Nicki vandt i Målilla for tre år siden.

Seneste tre år i Målilla:

2015: Nicki Pedersen – Tai Woffinden – Antonio Lindbäck – Matej Zagar

2016: Greg Hancock – Jason Doyle – Piotr Pawlicki – Chris Holder

2017: Bartosz Zmarzlik – Antonio Lindbäck – Frederik Lindgren – Maciej       Janowski

 

VM stillingen:

1    Tai Woffinden, ENG  81

2    Frederik Lindgren, SVE 61

3    Maciej Janowski, POL 59

4    Emil Saytfudinov, RUS 56

5    Bartosz Zmarzlik, POL 55

6    Greg Hancock, USA 53

7    Artem Laguta, RUS 47

8    Patryk Dudek, POL 46

9     Jason Doyle, AUS 40

10   Chris Holder, AUS 38

11   Matej Zagar, SLO 34

12   Nicki Pedersen, DAN 31

13   Prz. Pawlicki, POL 24

14   Craig Cook, ENG 18


Banner

Banner

Banner

Banner

Banner

Tilbage til top