DMU Live Social Media

BMX

< BMX: Time Trials VM-guldmedaljer med overraskelser samt 4 danskere i lørdagens hovedløb
30.07.2011

BMX: VM i København - Daudet og Pajon blev verdensmestre - Danmark fik bedste VM nogensinde


Med to mand i kvartfinalen, og Morten Therkildsen endda i semifinalen, fik Danmark på hjemmebanen i København sine bedste VM-resultater nogensinde i BMX Supercross, med en 14. og en 21. plads i den adrenalinpumpende og actionprægede BMX-disciplin, som er på OL-programmet i London næste år. Det skete for fuldt hus på et af verdens bedste BMX-anlæg, hvor op imod 6.000 spændte tilskuere fulgte dagens actionfyldte konkurrencer, som både viste store styrt og fantastisk BMX-kørsel.


Franskmanden Joris Daudet kronede en perfekt sæson med verdensmestertitlen i et tæt, flot og spændende race i mændenes finale, hvor han slog den forsvarende verdensmester og regerende olympiske mester, Maris Strombergs fra Letland og New Zealandske Marc Willers. Daudet vandt tidligere på året EM-titlen efter 12 sejre i seriens 12 løb. I finalens andet sving i dag gik han i en flot manøvre inden om den førende Willers og holdt føringen til mål i et af VM's bedste og mest spændende løb - endda i den superhurtige tid 33,444 sekunder for de 345 meters BMX-action.

Hos kvinderne var Sarah Walker fra New Zealand og Mariana Pajon fra Columbia blandt de store favoritter efter gårsdagens time trial-verdensmester, briternes store håb næste år til næste års OL, Shanaze Reade, kiksede sin start i semifinalen og kom dermed slet ikke med i finalen.


Den nye verdensmester, Mariana Pajon, vandt alle sine heat på vej mod dagens finalen, hvor den lille columbianer blæste ned ad startrampen og tog føringen ned ad første langside. Selvom Sarah Walker pressede på bagfra, øgede den hurtige columbianer og vandt med stor sikkerhed sit første verdensmesterskab i kvindernes seniorelite og det 14. i alt - Pajon har vundet mange titler i challengeklasserne siden hun var 9 år.


Bedste danske VM nogensinde

Med 3 danskere i hovedløbet og en kvartfinale samt en semifinale, som gav en 14. plads, 21. plads og 57. plads, blev dette VM på hjemmebane det bedste for Danmark i det klart stærkeste felt nogensinde.


"Vi fik indfriet vores drømmemål med at komme med i semifinalen. Når vi var så tæt på, havde vi gerne taget finalen med, men det er en meget, meget flot præstation af Danmark, og det er vores bedste VM-resultat nogensinde. Alle verdens bedste kørere var med, og vi slår mange af dem her 12 måneder før OL. Vi placerer os som den 8. bedste nation i dag, og gør det meget realistisk, at vi får en dansk herrekører med til OL i London," siger den danske landstræner Christian Munk Poulsen.


Therkildsen tæt på finalen

Morten Therkildsen, Skanderborg BMX Klub, kørte et flot VM, og sluttede på en 14. plads. Han var rigtig godt med i semifinalen, da en forankørende konkurrent pludselig kørte ind foran Therkildsen med det resultat, at tre kørere væltede, hvilket spolerede Therkildsens finalemuligheder. Alligevel kan danskeren være tilfreds med sin flotte placering foran hjemmebanepublikummet.


"VM er gået over al forventning. At nå i semifinalen var et indre mål, der blev virkeligt i dag. Vi danskere skulle først og fremmest ind i hovedløbet i dag og så tage den derfra, mens drømmescenariet for mig var at lave den finale, hvilket faktisk var tæt på. Det er den fedeste oplevelse, jeg har haft nogensinde med BMX," fortæller Morten Therkildsen, der nød godt af det massive hjemmepublikums opbakning.


Hjemmebanen en stor fordel

"Jeg er stolt over at nå så langt i de danske farver på hjemmebane, for det var der nok ikke så mange, der havde troet på. Overordnet set er det et fantastisk VM for mig, for jeg har vist, hvor hullerne i feltet ville være, og kunne læse spillet godt ude på banen. Det betød meget, at vi danskere kender banen så godt og havde publikum i ryggen, så stor ros til dem," siger 27-årige Morten Therkildsen.


Morten Therkildsen leverer dermed det bedste danske VM-resultat nogensinde i denne OL-disciplin med en samlet 14. plads, mens den anden dansker i kvartfinalen, Klaus Bøgh Andresen, sluttede på en rigtig flot 21. plads samlet ud af 132 startende kørere. Tre danskere kvalificerede sig til elitens finaleløb i dag, hvor de 64 hurtigste fra gårsdagens tidskørsel kæmpede om det eftertragtede guld.


Semifinalen med Morten Therkildsens ord:

"Jeg kommer godt med ned ad første langside og ligger 5-6 stykker, da vi hopper over triplen lige inden første sving. En kører foran kommer ikke helt over hoppet og banker hårdt ned i banen, så han ændrer retning, og det betyder, at vi er to, der ryger med i et styrt. Jeg har fået et par hudafskrabninger, men det er overfladisk. Da jeg trillede banen rundt og kom i mål, var jeg ret skuffet, fordi jeg følte, jeg havde haft en reel chance for at køre mig i finalen. Man vil altid gerne i finalerne, og når man er så tæt på som jeg var, bliver man ekstremt skuffet. Samtidig er jeg glad, for jeg har slået mange af de allerbedste i verden, så jeg kan ikke være utilfreds med mit VM."


To danskere med i verdenstoppen

Den anden danske kvartfinaledeltager, 24-årige Klaus Bøgh Andresen fra Københavns BMX Klub, leverede også flot kørsel, og tog blandt andet en fornem andenplads i det andet af tre ottendedelsfinaleheat, som sikrede ham en samlet 21. plads og en kvartfinaleplads.


"VM har været helt fantastisk, og det har været rigtig dejligt at køre på hjemmebane. Folk, jeg kender, har kommenteret på sms og Facebook hele dagen, og jeg fik vist, at jeg kan køre med de bedste. Jeg fik en 2. plads med hjem i et af heatene og det var nok mit bedste heat nogensinde. Jeg ligger lige bag en af de førende australiere, og jeg slutter som nummer 21, hvor målet var en top-25. Nu bliver det spændende at se, hvor vi ligger i nationrankingen efter i år, og om vi rykker på den i forhold til OL. Det har været et par super VM-dage for mig, siger Klaus Bøgh Andresen, der træner til dagligt på VM-banen i København.


Hjemmebanefordelen betød meget for de danske køreres evner til at læse heatene i dag.


"Det betød rigtig meget at være på hjemmebane, for jeg kender svingene og kan skære dem rigtig hårdt så jeg kunne få kørt mig frem i feltet. Det er så fedt at kunne give den gas og føle, at man har folk bag sig på hjemmebane i København. Publikum var også rigtig meget på, og det var virkelig stort at høre publikums brøl samt blive støttet af ens familie og venner," fortæller Klaus Bøgh Andresen.Fotos: Martin Paldan.

Billeder af de to vindere samt Morten Therkildsen. Det øverste billede er fra kvartfinalen, hvor både Morten Therkildsen og Klaus Bøgh Andresen var med.


 

Søndag den 31. juli fra 9.30:

- Alle i Challenge cruiser-klassen (24 tommer hjul mod 20 tommer hos eliten)
Cruiser Boys/Men 12 og under
Cruiser Boys/Men 13 & 14
Cruiser Boys/Men 15 & 16
Cruiser Boys/Men 17-24
Cruiser Boys/Men 25-29
Cruiser Boys/Men 30-34
Cruiser Boys/Men 35-39
Cruiser Boys/Men 40-44
Cruiser Boys/Men 45 og over
Cruiser Girls/Women 12 og under
Cruiser Girls/Women 13 & 14
Cruiser Girls/Women 15 & 16
Cruiser Girls/Women 17-24
Cruiser Girls/Women 25-29
Cruiser Girls/Women 30-34
Cruiser Girls/Women 35-39
Cruiser Girls/Women 40-44
Cruiser Girls/Women 45 og over


VM i BMX er en del af Bike City Copenhagen, BCC, som Hans Kongelige Højhed og IOC-medlem, Kronprins Frederik er protektor for. København er den eneste by i verden, der er udpeget som Bike City af UCI. Mellem 2008-2011 afholdes der seks internationale mesterskaber. Det drejer sig bl.a. også om VM i banecykling 2010, VM i paracykling 2011 og VM i landevejscykling 2011. Bag BCC står Danmarks Cykle Union, Danmarks Motor Union, Sport Event Denmark, Københavns Kommune, Ballerup Kommune, Rudersdal Kommune, Region Hovedstaden og Wonderful Copenhagen.


Verdensmester - Joris Daudet (Frankrig), Elite Men
Verdensmester Mariana Pajon (Colombia), Elite Women
Morten Therkildsen (#102) in Action


Banner

Banner

Banner

Banner

Banner

Tilbage til top