DMU Live Social Media

Motocross

Kort om Motocross

Motocross er kørsel på motorcykler, kaldet motocrossmaskiner, i varierende terræn enten på permanente baner med mange sving, hop og evt. bakker, eller i nogle tilfælde på midlertidigt anlagte baner.

Der køres løb i forskellige klasser - afhængig af kørernes alder, erfaring og dygtighed. Endvidere køres i særlige micro- og minicrossklasser opdelt efter alder samt motor-/ maskinstørrelse.

Er Motocross noget for dig?

Mange tror, at motorcykelkørsel er noget med at sidde ned og bare gi´ gas. Det gælder absolut ikke en motorcykelsport som motocross. Motocross er meget konditionskrævende, og du bruger alle muskler i kroppen.
Undersøgelser har faktisk vist, at denne sport er blandt de absolut mest krævende, der findes. Blandt andet kan præstationen for topkørere sammenlignes med superliga-fodboldspillere i aktion - blot kan motocrosskøreren ikke holde små pauser ind i mellem, men opretholder præstationen i op til en halv time, to-tre gange i løbet af en løbsdag.
Træningen til motocross er derfor en kombination af forskellig fysisk træning - herunder løbetræning, mountainbike samt køretræning på motocrossmaskinen. Sporten kan naturligvis dyrkes på forskellige niveauer, men nogen træning skal påregnes.

Da en motocrossmaskine løbende kræver vedligeholdelse og reparation, er det en fordel at have nogen "teknisk snilde" - det gør sporten billigst i længden.

Så hvis du kan lide udfordringer, fart og spænding og afhængigt af dine ambitioner vil ofre lidt tid til træning, så er motocross uden tvivl noget for dig. Og selvom sporten er individuel, så hersker der et godt kammeratskab blandt motocrosskørere.

Hvordan kommer jeg i gang?

Når du vil i gang med at dyrke motocross, skal du først og fremmest meldes ind i en klub. Det er en god ide, at starte med at henvende sig i en DMU-klub i nærheden - klubben kan hjælpe dig med mange gode råd m.h.t. anskaffelse af udstyr, og i øvrigt hvordan du nemmest kommer i gang. Du kan finde din Motocross-klub her.

Ud over en brugt eller ny motocrossmaskine, skal du påregne at anskaffe forskelligt (sikkerheds-) udstyr af godkendt type og materialer, såsom styrthjelm, nakkekrave, rygbeskyttelse, brystbeskyttelse, langærmet køretrøje, kørebukser, knæbeskyttelse, albuebeskyttelse (obligatorisk for alle under 11 år), crossstøvler samt handsker og motorbriller. Du kan udmærket klare dig med brugt udstyr for at komme billigt i gang - blot skal du være sikker på, at det du køber er brugbart. Er du i tvivl, så spørg i den klub, du forventer at blive eller måske allerede er medlem af.

I DMU-klubben skal du påregne, at det koster nogle få hundrede kroner i kontingent årligt, og derudover skal du have en licens, som gælder som "kørekort" på alle DMU-godkendte baner og ikke mindst samtidig gælder som ulykkesforsikring. Prisen pr. år varierer efter din alder - få prisen at vide i klubben, eller se den her under punktet ”Licens”. 

Hvor gammel skal man være?

Microcross udøves af børn fra tre til 11 år. De yngste (3-6 år, begynderklassen) kører på såkaldte laveffektmaskiner, 50cc. Fra 6 år og op køres i klasser hvor maskinerne typisk har mere motoreffekt end laveffektmaskinerne. Det er små motorcykler på 50cc, 65cc og 80cc (4-takt laveffekt). Banerne er specielt anlagt til microcross, og benyttes primært af disse klasser.

8-12 årige kan køre minicross på maxibaner, forudsat at der er bestået en særlig baneprøve. Miniklassen i denne aldersgruppe kører typisk på 65cc motorcykler. Fra 10-15 år kan der køres på 85cc 2-takt og 150cc 4-takt maskiner i lav eller høj udgave. Piger kan i mini 85cc klassen deltage til og med det år, hvor de fylder 17.

Motocross på 125cc maskiner og større kan dyrkes fra det år, man fylder 13 år.

Hvor kan du henvende dig?

Kontakt evt. en af DMU’s klubber. De fleste har egen bane - eller samarbejder med en klub der har. Søg efter den nærmeste klub her på sitet under ”Find din DMU-klub”.

Banner

Banner

Banner

Tilbage til top