DMU Live Social Media

Speedway

< SPW: Se den opdaterede rangliste for 500cc, 85cc og 50cc
09.05.2017

SPW: Fra provinsregn til mondæn hovedstad


Med årets andet Grand Prix mærkes spændvidden i VM-serien for alvor. Kontrasten fra åbningsløbet i provinsielle Krsko til ét af Europas mest moderne stadions kan næppe blive større. Læs her optakt til sæsonens anden Grand Prix-løb af Ib Søby.

Af Ib Søby

Sæsonen startede med et ”klassisk” speedwayløb i Slovenien, der bød på en regntung og vanskelig bane, præmierenerver - og et overraskende podium i form af slovakiske Martin Vaculik, svenske Frederik Lindgren og polske Patryk Dudek.

I det næste kapitel, på lørdag i Warszawa, vil vi se en helt anden type speedway på en overdækket engangsbane og med 50.000 ellevilde speedwayfans på tilskuerpladserne. Der er tale om et kvantespring, der afspejler den udviklingsfase, som moderne speedway gerne skulle bevæge sig hen imod. Fra middelmådige og nedslidte stadions med kummerlige toiletforhold - og hvor pølser og fadøl er det kulinariske indslag under paraplyerne, fordi regnen konstant er en trussel - til store moderne arenaer med opvarmede sponsorlounges, hvor vin og drinks indtages sammen med tre-retters middage. Hvor forretningsfolk netværker efter en gåtur i ryttergården og sætter sig tilrette i bløde sæder og oplever et hæsblæsende speedwaydrama, der afvikles med en præcision som et schweizer-ur, fordi det alt sammen foregår under tag.

Selvfølgelig vil det være dumt at afskrive Vaculik, Lindgren og især Patryk Dudek i forhold til lørdagens podie, men i mine øjne kommer nogle helt andre af klodens bedste speedwaykørere til at indtage hovedrollerne på Narodowy Stadion. Statistikkerne fortæller sit klare sprog siden den første engangsbane ved Grand Prix’et i Cardiff tilbage i 2001. Og i det nuværende felt er det kørere som Greg Hancock, Tai Woffinden og Chris Holder, som ofte gør det rigtig godt på små, snævre baner i storbyerne.

Resultatet fra Warszawa 2016 bekræfter den tese:

1. Tai Woffinden, 2. Greg Hancock, 3. Matej Zagar, 4. Chris Holder.

Holder og Woffinden var også i finalen i Horsens i fjor, og i Cardiff nåede Woffinden, Hancock og Holder finalen, ligesom Holder og Woffinden blev etter og toer på Etihad Stadion i Melbourne i oktober.

Jovist, statistik er skam til for at blive brudt.

Det ved vi alt om, og ganske rigtigt har andre kørere vundet løb på engangsbaner, nemlig Janowski, Saytfudinov og Lindbäck. Danske Niels Kristian Iversen har gjort det tre gange, mens Nicki Pedersen skal tænke helt tilbage til 2003 for at finde den første engangsbane-triumf - og lægge 12 år til for at finde nummer to i Tampere i Finland i 2015.

Næste moment i forhold til lørdagens stævnemøde er det faktum, at de kørere, som fik en dårlig sæsonstart i Krsko, nu skal helt frem i slæbeskoene for at rette op på den elendige aften i Slovenien. Bartosz Zmarzlik, Chris Holder, Maciej Janowski, Nicki Pedersen og Antonio Lindbäck skal mindst i semifinalen på lørdag –og der er jo bare ikke plads til alle!

For de speedwaygale polske fans vil en polsk sejr på lørdag være et drømmeresultat og samtidig en stor cadeau til den kvæstede superstjerne Tomasz Gollob, der må se med på tv fra sygesengen i Bydgoszcz. Den seneste hjemmebane-sejr tog Krzysztof Kasprzak i øvrigt i Torun i 2014.

Det majestætiske Narodowy Stadion blev indviet i 2012 i forbindelse med EM- slutrunden i fodbold. Det ligger ved floden Wisla, et par kilometer vest for Warszawas skyskraber-mondæne centrum, og er bygget på ruinerne af den uendelige polske lidelseshistorie. Fra begyndelsen af 1950’erne lå på samme sted et gigantisk stadion opbygget af murbrokker og affald fra den blodige Warszawa-opstand i 1944, hvor byens indbyggere i en frygtelig partisankrig gjorde oprør mod nazisterne, der også var under pres af den røde hær, som nærmede sig med hastige skridt. Men tyskerne indsatte 100.000 soldater, der brutalt nedkæmpede oprøret og smadrede det centrale Warszawa.

Omkring murens fald i 1989 var det slut med sportslige aktiviteter på det gamle stadion, der herefter blev brugt til et kæmpe loppemarked, under navnet Jarmark Europa, med over 5.000 boder.

Med de nye tider er Narodowy Stadion et symbol på et frit og stolt Polen, der er i rivende udvikling. Forårets aktivitetsprogram byder på fodboldlandskampe og koncerter med for eksempel Coldplay og Depeche Mode – og på lørdag er det således speedwayeliten, der underholder.

Vi glæder os.

Se stillingen med mere på www.speedwaygp.com


Banner

Banner

Tilbage til top