DMU Live Social Media

Speedway

< SPW: Opdaterede ranglister og stilling
30.08.2017

SPW: Danske chancer mod polske favoritter


Lørdag kører det danske U21-landshold VM-finale i polske Rybnik, hvor Polen, Australien og Storbritannien er modstanderne. Nøjagtig som i 2016 kan det blive de danske speedwaytalenter, som sikrer nationen en officiel FIM-medalje.

Af Ib Søby

Hvis vi ser bort fra langbane og is-speedway, er der er i hver sæson fire FIM-medaljesæt på spil. Det individuelle VM – alias Grandprix-serien – og Hold VM, plus U21-individuel og U21-hold. Med respekt for YGT, EM og U19 løb, er det blandt disse fire medaljesæt, at de traditionelle speedwaynationer primært skal opmåle deres succes og sæsonresultater.

Glemmes skal det selvfølgelig ikke, at Andreas Lyager og Patrick Hansen stadig har visse muligheder i årets individuelle U21 serie, som mangler to runder i Güstrow den 8. september og Pardubice den 29. september, men lørdagens opgør i det sydlige Polen, er et meget vigtigt et af slagsen for dansk speedway.

- Vi skal bevise at vi har talentmassen og fødekæden på plads, så fremtiden rummer begrundet håb om nye store danske speedway triumfer, siger Landstræner Hans Nielsen til DMU, der - sammen med Henrik Møller og Erik Gundersen - håber på en forbedring af sidste års U21 Hold VM bronze i svenske Norrköping.

Den danske trup består af nøjagtig de samme fem kørere som i fjor, med nordjyske Mikkel B. Andersen som kaptajn. Dog er der nu den væsentlige forskel, at hvor Jonas Jeppesen i Norrköping var reserve - og kun skulle på banen ved andres uheld - er reglerne ændret således, at landstrænerne frit kan bruge hele truppen.

- Med forbehold for skader, er jeg ret sikker på at vi vil bruge alle fem kørere på lørdag. Officielt er Frederik Jakobsen reserve, men det skal man ikke lægge noget i, for han har været meget hurtig på det seneste, og en vigtig brik i vores opstilling, siger Hans Nielsen, som udmærket kender den 359,5 meter lange bane i Rybnik, mellem Katowice og den tjekkiske grænse, hvor Erik Gundersen og Tommy Knudsen i 1985 blev par-verdensmestre.

- Det er en klassisk polsk bane som kræver masser af hestekræfter og gode starter. Set ovenfra virker den lidt ” firkantet ” med skarpe sving som ikke rummer mange overhalingsmuligheder, men med en glat - eller halvglat – banepleje vil der stadig være mulighed for meget tæt kørsel.

Den danske trup samles i Rybnik fredag aften på et hotel og kører naturligvis det fulde træningspas lørdag formiddag, inden selve finalen, der begynder klokken 18.00

En åben affære
I den polske lejr har U21 landstræner Rafal Dobrucki måttet vinke farvel til kørere som Bartosz Zmarzlik, Krystian Pieszczek og Pawel Przedpelski der er rykket op over U21 regi, men det speedwayelskende land har absolut ikke problemer med at finde talenter, og stiller med et hold hvor Rybnik-køreren Kacper Woryna er kaptajn.

Den regerende individuelle U21 verdensmester Max Fricke er profil på det australske hold sammen med Jack Holder og den tdl. gæstekører for Holsted, Brady Kurtz, mens briterne stiller med interessante kørere som Robert Lambert, Adam Ellis og Joshua Bates.  

- Polakkerne på hjemmebane i Rybnik er på papiret en stor mundfuld, men en hold finale består jo af fire kørere fra fire nationer i hvert heat, og vi føler at vores hold har udviklet sig siden i fjor, og står godt rustet til opgaven. Australien og briterne er selvfølgelig også opsatte på at få noget med hjem fra Rybnik, så finalen kan godt gå hen og blive en langt mere åben affære, end man lige tænker, siger Hans Nielsen.

Britiske Chris Durno er dommer.

Danmark, Rød
1. Jonas Jeppesen
2. Andreas Lyager
3. Mikkel B. Andersen ©
4. Patrick Hansen
5. Frederik Jakobsen
Hans Nielsen og Henrik Møller

Storbritannien, Blå
1.  Robert Lambert ©
2.  Adam Ellis
3.  Joshua Bates
4.  Dan Bewley
5.  Ellis Perks
Neil Vatcher

Australien, Hvid
1.  Jack Holder
2.  Max Fricke
3.  Joshua Pickering
4.  Brady Kurtz ©
5.  Jaimon Lindsey
Mark Lemon

Polen, Gul
1.  Bartosz Smektala
2.  Kacper Woryna ©
3.  Maksym Drabik
4.  Dominik Kubera
5.  Rafal Karczmarz
Rafal Dobrucki

U21 HOLD VM

Danmark har vundet 2 guld, 5 sølv og 3 bronze siden indførelsen i 2005:

2005, Pardubice, Tjekkiet.
1. Polen  2. Sverige  3. Danmark

2006, Rybnik, Polen.
1. Polen  2. Sverige  3. Danmark

2007, Abensberg, Tyskland.
1. Polen  2. Storbritannien  3. Tjekkiet

2008, Holsted, Danmark.
1. Polen  2. Danmark  3. Sverige

2009, Gorzow, Polen.
1. Polen  2. Danmark  3. Sverige

2010, Rye House, England
1. Danmark 2. Sverige, 3. Polen

2011, Balakovo, Rusland
1. Rusland, 2. Danmark 3. Ukraine

2012, Gniezno, Polen
1. Polen  2. Australien  3. Sverige

2013, Pardubice, Tjekkiet
1. Danmark  2. Polen  3. Tjekkiet

2014, Slangerup, Danmark
1. Polen  2. Danmark  3. Sverige

2015, Mildura, Australien
1. Polen  2. Danmark  3. Australien

2016, Norrköping, Sverige
1. Polen  2. Australien  3. Danmark

Danske U21-holdverdensmestre:

  • Michael Jepsen Jensen, 2010 og 2013
  • Rene Bach, 2010
  • Lasse Bjerre, 2010
  • Patrick Hougaard, 2010
  • Peter Kildemand, 2010
  • Mikkel Bech, 2013
  • Mikkel Michelsen, 2013
  • Nicklas Porsing, 2013  

Banner

Banner

Banner

Banner

Tilbage til top