DMU Live Social Media

Speedway

< SPW: Reglementsændring i afsnit 16.2.
23.05.2018

SPW: Markant race på Marketa


Foto: BSI/IMG

Lørdagens VM grandprix i Prag, vil byde på en helt anden slags racerløb, end det man så ved den flotte sæsonåbning på engangsbanen i Warszawa. Med sin 22. udgave, er Marketa Stadion ubetinget grandprix historiens mest benyttede stadion.

Af Ib Søby
Den britiske 2013 og 2015 verdensmester Tai Woffinden, kørte som lyn og torden i Warszawa, og vandt årets første grandprix. Dog slap den formstærke svensker Frederik Lindgren fra den polske hovedstad som VM etter med 16 point – et mere end Woffinden.

Alligevel er det værd at blive et øjeblik hos Tai Woffinden, for den 27. årige britte - der har vundet fire VM medaljer på de seneste fem sæsoner – har det helt usædvanlige forhold til Marketa Stadion i den Gyldne Stad, at lige netop her har han vundet tre gange i træk: 2013, 2014 og 2015.

Kun australske Jason Crump har gjort det samme i 2002, 2003 og 2004.

De to seneste år har således en anden australsk Jason - Jason Doyle - stået øverst på podiet, og kan på lørdag tangerer Crump og Woffinden.

Hos bookmakerne bliver der ikke meget at tjene på Woffinden og Doyle.   

Svaret om Nicki
I søndags viste Nicki Pedersen igen stor styrke i den polske liga med 13 point for Tarnow. Til gengæld sparer han sin skadede højre hånd i den danske liga, og synes således i stand til at levere et godt resultat i Prag. Nicki har også vundet på Marketa tre gange, 2007, 2008, 2012, og var senest i finalen i 2015.

Den 353 meter lange bane er en af Nickis bedste i grandprix sammenhæng, og en periode kørte han også for klubben Olympia Prag, som gæst i den tjekkiske liga.

På lørdag får vi måske et reelt billede af, hvor den 41. årige dansker i befinder sig i det internationale hiraki.

Sandsynligvis får vi også svar omkring ” superveteranen ” Greg Hancock. Den karismatiske amerikaner havde et ok løb i Warszawa, og tænk lige den tanke igennem, at Greg Hancock vandt det første grandprix på Marketa Stadion i 1997 – for 21 år siden!

Grandprix-reserve Niels Kr. Iversen får en tur mere - i kraft af Martin Vaculiks ankelskade - og mon ikke Iversen vil vise mere end den magre og skuffende aften i Warszawa.

I lørdags klarede han sig - i Slangerup – videre til grandprix-challenge i juli i Landshut, og det kan kun være med til at tanke selvtillid hos Iversen, der lavede 10 point tirsdag aften i den svenske liga. 

Tip til finalen
Jeg ville så hjertens gerne tippe to danskere i finalen på lørdag, men tør ikke rigtig vove pelsen.

Mindre kan selvfølgelig også godt gøre det til en god dansk aften.

Nicki og Iversen kan jeg sagtens se med 8-10 point til i semifinalerne, men derfra handler det i høj grad om hvem de er oppe imod, og hvilke muligheder de får for at vælge start-gates.

Svenske Frederik Lindgren fortsætter i sin store form, og jeg tror ikke han er presset af at komme til Prag som VM etter. Manden fra Örebro er en dreven og snu speedwaykører – og øjeblikkets store svenske håb.

Maciej Janowski plejer også at gøre det godt i Prag. Den tidligere dobbelte U21 verdensmester fra Wroclaw, er lidt mere tilbageholdende og lavmælt, end de spektakulære polske kollegaer som fx Dudek og Zmarzlik, men Janowski plukker de point han har brug for, når det gælder.

Derfor tror jeg på Lindgren og Janowski.

Doyle?
Her er jeg meget i tvivl, og tipper ham ikke i finalen.

Så jeg kaster mig ud i et andet scenario.

Emil Saytfudinov, har nu oplevet at en anden russer, Artem Laguta, er braget tilbage i grandprix-serien, og en landsmand som gør det rigtigt godt, er en af de stærkeste motivationer for enhver sportsudøver.

Så Lindgren, Janowski og Satyfudinov.

Den sidste kunne godt være en dansker. Uha uha, men der er jo også aftenens wild card Vaclav Milik, alle de andre polakker, plus Woffinden, Holder og Zagar.

Jeg hopper ud og tipper: Zagar.

Lindgren, Janowski, Saytfudinov, Zagar.

Jeg tar forhåbentlig fejl - og undervurderer Nicki og Iversen.

Men det er jo noget af det skønne ved et VM grandprix i speedway, at man i dagene op til løbet, kan spekulerer til højre og venstre, i den frydefulde forventningens glæde.

Svenske Krister Gardell er dommer på lørdag.

 

VM Stillingen:

1     Frederik Lindgren, Sverige, 16

2     Tai Woffinden, England, 15

3     Maciej Janowsi, Polen, 13

4     Artem Laguta, Rusland, 13

5     Patryk Dudek, Polen, 10

6     Chris Holder, Australien, 10

7     Bartosz Zmarzlik, Polen, 9

8     Matej Zagar, Slovenien, 9

..

9     Emil Saytfudinov, Rusland, 8

10   Greg Hancock, USA, 8

11   Krzystof Kasprzak, Polen, 7

12   Jason Doyle, Australien, 5

13   Niels Kr. Iversen, Danmark, 4

14   Przemyslaw Pawlicki, Polen, 3

15   Nicki Pedersen, Danmark, 2

16   Craig Cook, England, 2   


Banner

Banner

Banner

Banner

Tilbage til top