DMU Live Social Media

Speedway

< SPW: Hed og heftig Horsens
04.07.2018

SPW: Borgmestersøn på hjemmebane


Foto: bis/img

Lørdag aften bliver et særligt højdepunkt i Andreas Jonssons karriere. Den 37-årige svensker har fået wildcard til VM-løbet i hans hjemby Hallstavik, der hermed bliver vært for det største arrangement i klubbens og byens historie.

Af Ib Søby

Efterdønningerne og debatten - for og imod Horsens - har knapt nok lagt sig, inden verdenseliten drager nord for Stockholm. På lørdag køres årets 4. VM- afdeling, og Hallstavik træder ind som nummer syv i rækken af svenske grandprix-byer; Linköping, Gøteborg, Stockholm, Avesta, Eskilstuna og Målilla.

Det svenske grandprix har levet en omskiftelig tilværelse i de 23 sæsoner, FIM har opereret med en løbsserie fremfor de tidligere en-dags-finaler. Og når man betænker, at Sverige i de senere år har haft to løb på kalenderen – et svensk og et skandinavisk – skal man for alvor holde tungen lige i munden for at hitte rede i, hvad der er hvad.

Lørdagens løb i Hallstavik er årets svenske grandprix.

I august køres så det skandinaviske grandprix i Målilla – det som plejer at hedde det svenske, fordi Stockholm havde det skandinaviske, ligesom Nya Ullevi i Gøteborg også har lagt slagger til begge titler.

Anyway, lad det nu ligge.

Det velfungerende speedwayland, som vort kære broderfolk retteligen er, har altså stadig to VM-løb på kalenderen, selv om det – indtil i år – også har knebet med den internationale succes. Årene med det store Friends Arena i Stockholm er forbi. Der kommer simpelthen, ligesom Parken i København, ikke publikum nok.

Arven efter Tony Rickardsson
Med knapt 5.000 indbyggere er Hallstavik i Norrtälje Kommune ikke nogen stor by, men det er en driftig og energisk by, som profiterer på at ligge kun en times kørsel fra Stockholm, og hvor huspriserne er noget helt andet, og mere spiselige, end i den svenske hovedstad. Det nordlige skærgårdsområde kaldes Roslagen med en historisk reference til det folk, som bor ved kysten og det folk, som ror på havet.

Derfor hedder byens speedwayhold Rospiggarna.

I fordums tider var Hallstavik centrum for træfældning og produktion af papir, karton og pap, hvilket stadig præger bybilledet, men ellers er byen kendt i den svenske bevidsthed for netop to-hjulet motorsport. Den helt store profil er nationens første verdensmester i motocross, Bill Nilsson, der vandt i både 1957 og 1960.

Motorklubben M.K. Orion blev startet i 1934, og havde hjemmebane i Folkets Park under navnet Orionbanen.

Takket være familiens store motorsportsinteresse tørnede den unge Andreas Karl Rune Jonsson i slutningen af 1980érne ud på knallertspeedway. Hans far Håkan hjalp til, ligesom speedwayfædre nu gør, på trods af en travl hverdag som formand for socialdemokraterne i Norrtälje og en periode på seksten år - fra 1990 – som enten borgmester eller oppositionsleder.

Den unge Andreas steg hurtigt i graderne og kom på 500 cc i lære hos svenske stjerner som Erik Stenlund og selveste Tony Rickardsson, der nogle år kørte for klubben. I midten af 90érne rykkede Rospiggarna op i Elitserien og vandt oven i købet det svenske mesterskab.

Kursen var klar for Andreas Jonsson, og han kvitterede i 2000 ved at blive U21-verdensmester i polske Gorzow.

Året efter trådte Jonsson ind i grandprix-serien på et wildcard, men fra 2002 som permanent grandprix-kører. Han blev af mange opfattet som arvtageren til Tony Rickardsson, men havde svært ved at blomstre i den 6-dobbelte verdensmesters skygge. Paradoksalt nok vandt Andreas Jonsson sin første GP- sejr i det skandinaviske grandprix i Målilla i 2006 samtidig med, at Rickardsson holdt afskedsreception i et telt ude på banens parkeringsplads.

I mellemtiden dukkede Frederik Lindgren og Antonio Lindbäck frem som svenske juveler i det internationale hierarki, men ligesom Jonsson havde de ikke en chance for at leve op til svenskernes hede forhåbninger om en ny superstjerne som Rickardsson.

Andreas Jonsson vandt dog flere grandprix-sejre, heriblandt det historiske grandprix nummer 100 i tyske Gelsenkirchen i 2007. Og i 2011 vandt han VM-sølv efter Greg Hancock. I de næste sæsoner gik det jævnt ned af bakke med resultaterne, mens kæresten Frida og børnene Vincent og Loui fik mere plads i hverdagen.

Efter en skidt sæson 2016 røg han helt ud af grandprix-serien, men fortsatte i liga-sammenhæng for Rospiggarna og polske Lublin.

Uden at være en Rickardsson har Jonsson alligevel vundet mere, end de fleste speedwaykørere kan drømme om. Tre gange hold-VM, ni grandprix-sejre, syv svenske mesterskaber plus en række hold-titler og den gyldne hjelm i 2007.

Det er et meget stort svensk navn, som har wildcard i sin fødeby på lørdag, og hvis hans – nu pensionerede - far kan se sin søn vinde et grandprix i barndomsklubben, vil der uden tvivl blive knebet en tåre eller to.

Facts
HZ Bygg Arena, som Orionbanen nu hedder, bliver også brugt til is-speedway.

Der er plads til 10.000 publikummer.

Banen er 289 meter lang, og rekorden deles af Andreas Jonsson og polske Prz. Pawlicki på 56.1.

Jason Doyle, Jacob Thorsell, Max Fricke, Sam Masters og Cleb Chuganov kører også for Rospiggarna, ligesom danske Kenneth Hansen.

Lørdagens dommer er polske Artur Kusmierz.

Individuelle danske triumfer på svensk grund:

1971: Nya Ullevi, Gøteborg, Ole Olsen verdensmester.

1984: Nya Ullevi, Gøteborg, Erik Gundersen verdensmester.

1991: Nya Ullevi, Gøteborg, Jan O. Pedersen verdensmester.

1995: Linköping Motorstadion, Tommy Knudsen grandprix vinder.

2004: Nya Ullevi, Gøteborg, Hans Andersen grandprix vinder.

2010: Nya Ullevi, Gøteborg, Kenneth Bjerre grandprix vinder.

2013: Friends Arena, Stockholm, Niels Kr. Iversen grandprix vinder.

2015: G&B Arena, Målilla, Nicki Pedersen grandprix vinder.

VM-stillingen efter Horsens

1 Tai Woffinden, 49

2 Frederik Lindgren, 39

3 Emil Saytfudinov, 34

4 Arten Laguta, 33

5 Greg Hancock, 31

6 Patryk Dudek, 30

7 Maciej Janowski, 29

8 Jason Doyle, 26

9 Chris Holder, 24

10 Bartosz Zmarzlik, 23

11 Nicki Pedersen, 22

12 Matej Zagar, 21

13 Prz. Pawlicki, 13

14 Niels Kr. Iversen, 9 - reserve i to løb

15 Krzysztof Kasprzak, 7 - wildcard i Warszawa


Banner

Banner

Banner

Banner

Tilbage til top