Til Klubdrift
Til forside

Motorsport for børn og unge

Idrætsklubber har svært ved at rekruttere og fastholde børn og unge. Dette skyldes mange steder, at man ikke har fokus på deres behov for udvikling, trivsel og fællesskab.

Særskilte rettigheder for børn og unge er efterhånden udbredt. FN og Danmarks Idrætsforbund har fokus på området, ligesom frivillige i DMU’s Børne & Unge Udvalg også arbejder med en strategi for arbejdet med børn og unge i motorsporten.

Det er et vigtigt område, da det i høj grad påvirker evnen til at tiltrække og fastholde børn, unge og deres forældre i motorsporten.

Det er vigtigt at skabe et rum for god trivsel for at fastholde børn og unge i idrætten. Der ligger dermed et ansvar hos de voksne, såvel forældre som trænere, at sikre gode meningsfulde rammer for børn og unge, så de udvikler sig og oplever idrætten som en sjov og tryg arena.

Der ligger også et helt naturligt ansvar i selve klubben i at ”opdrage” børn og unge (og deres forældre) i fællesskabets værdier som medlem af klubben.

Samtidig skal klubben så også være et sted, hvor børn og unge bliver hørt, inddraget og har indflydelse på det fællesskab, de indgår i. De skal anerkendes som eksperter i deres eget liv, og det er vigtigt, at de inddrages i beslutninger, der vedrører dem.

Gennem inddragelse og medbestemmelse bidrager man således i klubben til, at børn og unge involveres i de demokratiske processer, som jo er fundamentet for bl.a. frivilligheden.

Fokus på udvikling frem for resultater

I DMU er vi ikke meget anderledes end mange andre sportsgrene, når det kommer til, at konkurrence og præstationer kan fylde rigtig meget selv hos de helt unge. Og det er desværre med til at demotivere mange fra at dyrke sporten.

Helt grundlæggende er det også vigtigt at se børn og unge som flere forskellige grupper. Som træner og forælder må du gerne have forventninger til dem uanset alder. Men forventningerne til et barn på 7 år bør være helt anderledes end forventningerne til en pre-teen på 12 år eller en teenager på 16 år.

Børn får absolut mest ud af at sport gennem leg, hvor de udvikler sig på deres præmisser og med forståelsen af det ansvar, at de skal passe på sig selv og de andre på banen. Fokus her er at have det sjovt, uanset om de deltager i en træning eller en konkurrence.

Lige inden puberteten har et barn både en tilpas fysisk og mental udvikling, hvor de kan lære, hvordan korrekt træning forløber. Og i selve puberteten kan barnet begynde at træne mere på sportens præmisser. Fokus her er at blive bedre og udvikle sig, og ikke mindst have det sjovt samtidig.

Det er først forholdsvis sent henne i puberteten, at tanken om at konkurrere mod andre bør fylde noget hos barnet eller den unge. Fokus her er at træne med udgangspunkt i at kunne deltage i konkurrencer – ikke at vinde konkurrencer.

Efter puberteten har den unge en tilpas mental og fysisk udvikling, så de forstår egne grænser, kan presse sig selv eller sige fra, samt træne for at gå efter en bedre placering i konkurrencer.

Dette er dog ikke ensbetydende med, at alle unge ønsker at være ”verdensmester”. Det er nemlig også her, at de er mere afklaret med, om de primært vil dyrke sporten for sjov og f.eks. uden at konkurrere.

For disse unge bliver det dermed særdeles vigtigt, at klubben og sporten er et fællesskab og et frirum, hvor de kan pleje relationer og udvikle sig menneskeligt såvel som sportsligt, og forhåbentligt blive i motorsporten langt ind i voksenlivet.

Du kan læse om DMU’s Børn & Unge-politik her