Til forside

God danskerdag på Oschersleben

Af Steen Pedersen

IDM 2. afdeling på den tyske Oschersleben-bane 1.-2. juni endte med flere rigtig gode dansker-resultater. Northern Talent Cup serien, som køres for en stor del sammen med IDM løbene, havde fået besøg af Julius Frellsen, der i 2023 blev nr. 3 i serien og som nu er rykket videre til den skrappere ETC serie.

At det kunne ende sådan, skyldes at en ellers fast NTC kører er stoppet, hvorefter dette team rettede henvendelse til Julius om evt at overtage denne plads resten af sæsonen. Det blev et ja, da dette kan give mere af den især vigtige løbstræning, samt også det faktum at der i år benyttes nærmest identisk materiel i NTC og ETC serierne. Det kan derfor resten af året blive til deltagelse i 4 NTC løb. 4. afdeling på Most har desværre datosammenfald med ETC serien, som selvfølgelig prioriteres.

Julius fik i den grad sat sit aftryk på weekenden. Ikke det store at råbe hurra for med en 9. plads i tidtagningen. Heller ikke starten i løb 1 lørdag, hvor han faldt ned på en 12. plads, er noget at skrive hjem om. Midt i løbet og ca 6 sek. bagud fra førergruppen og uden den vigtige slipstrøm, begyndte Julius dog at røre på sig i en grad, som kommentatorerne også bemærkede.

Fri bane til den hurtigste linie, gav nærmest Julius vinger, så han utroligt nok fik kørt de 7-8 i førergruppen op. Herefter bliver det normalt rigtig svært, da en ting er at indhente forankørende, noget andet at overhale – ikke bare en eller to, men en hel flok. Hele Julius’ palet af talent og evner måtte i brug, så han fik taget føringen nogle gange kort før mål. Han kunne ikke slippe væk fra gruppen og blev i sidste sving endda overhalet frem mod målstregen.

Julius’ lidt bedre linie gennem netop sidste sving gav en lidt bedre fart frem mod målstregen, så han formåede at klemme sig forbi til sejren med 2/100 sek. forspring. Simpelthen sublimt kørt. Han smilede da også, så det kunne ses helt om i nakken.

Glæden fremgik også tydeligt på podiet og ved det efterfølgende interview.

Løb 2 søndag endte i et næsten lignende forløb, hvor Julius ikke kom super fra start, men formåede at komme tilbage til førergruppen og igen kæmpe om topplaceringer. Der blev i den grad gået til stålet fra den førende 10 mands gruppe. En ny plads på podiet var igen i udsigt, men et for Julius lidt uheldigt skubberi og en yderbaneplacering for ham, betød en kort tur i banekanten og manglende greb, så 6-7 kørere kom forbi på opløbet mod mål, og en 9. plads blev løb 2’s resultat. Overordnet set var Julius og hans NTC team dog rigtig glade for weekendens forløb. Julius var dog klar i spyttet om, hvor vigtig en motivering dette løb var for hans mulighed for at gøre det bedre i ETC serien, hvor han indtil nu har fået virkelig hård konkurrence.

IDM seriens faste klasse supersport 300 har Oliver Svendsen i samlet føring. Det blev der ikke lavet om på i denne weekend. Spændende var det også at erfare Olivers planer om et VM wildcard (eller flere) i løbet af sæsonen. Og hvorfor ikke, han kører jo nærmest lige op med sidste års VM-mester Jeffrey Buis.

Til at få yderligere støtte til disse planer, var der inviteret sponsor kandidater til weekendens løb. I den forbindelse havde Oliver proklameret, at han selv ville stå for kokkeri af maden til mødet. ”Vi må se, hvad de har af ingredienser i det lokale supermarked, så der kan komme både smørrebrød på bordet – eller spaghetti Bolognese”, udtalte Oliver. Hvad der er endt i vides endnu ikke.

Hvad vi dog ved, er at Oliver igen fik vist mulige sponsorer og alle andre, at han klart er i besiddelse af evner til at begå sig, også på VM niveau. En 4. plads i tidtagningen tæt på de forreste gav blod på tanden. I løb 1 lørdag var Oliver helt klar på aftrækkeren (gashåndtaget) og skød frem på 2. pladsen og kæmpede fra start til mål i en 4 mands gruppe om sejren. Alle kørte på på KTM’s 390 cc racer og alle i det succesfulde Freudenberg PAGLIO team.

Godt en omgang fra mål fik den ene i førergruppen problemer, så kampen stod blandt 3, der nu alle var sikre på en podieplads. Der blev virkelig gået til stålet med flere slipstrøms overhalinger blandt de 3. Til slut endte de 2 hollændere Buis og Bijman lige foran Oliver. Efter hård men fair kørsel var de 3 glade og smilende kørere klar til podie og interviews.

Starten på løb 2 var nærmest en gentagelse af løb 1. Oliver igen superhurtig og nr. 2 henne i første sving. Også dette løb havde de 4 hurtigste i en klar førergruppe langt foran de øvrige. Der blev konstant skiftet placeringer uden at nogen af dem kunne skabe det afgørende hul. Denne gang fik tyske Phillip Tonn ingen problemer (måske lige bortset fra en hurtig dansker) og holdt kontakten med førergruppen.

På de sidste omgange blev det som altid yderligere hektisk. Inden løbet blev Oliver spurgt ind til sin taktik, men fornuftigt nok afslørede han kun, at han ville prøve at spare lidt dæk og afvente og så slå til helt mod slut. Naturligvis svært at køre taktisk, når alle i front er nærmest lige dygtige. Jeffrey havde igen lige en smule mere at byde ind med og vandt. Tonn overhalede Oliver indenom til sidste sving, men Oliver holdt hovedet koldt og gassen stram på ydersiden, så han trods et lille smut i græsset kunne trække højre skulder ind til kroppen og nærmest på målstregen snuppe 2. pladsen fra tyskeren. En fantastisk oplevelse at se så tæt et race. Igen store smil og glæde blandt de 3 på podiet. Vi krydser fingre for Olivers kamp for wildcards til VM.

I SSP 300 deltog også Ty Henriksen på sin Kawasaki racer. En svær og for Ty ikke helt tilfredsstillende weekend, men trods alt alligevel med gode points for en 7. og 10. placering i de 2 løb.