Filminstruktør: Speedway fascinerer mig

Som barn fulgte Mads Kamp Thulstrup ivrigt duellerne mellem Erik Gundersen og Hans Nielsen på tv. For hans vedkommende kom resultaterne i anden række, for den store fascination lå i rivaliseringens urkraft og de store ofre enhver sportsudøver må betale for at nå toppen.

Der var materiale til at lave en biograffilm på syv timer. Men ’Kongernes Fald’, der får landsdækkende premiere torsdag den 6. juni, ender på omkring 90 minutter, hvilket også er en typisk længde for en biograffilm.

– Vi har truffet mange valg og kogt filmen helt ned til det episke trekantsdrama, som der en lang periode var mellem Ole Olsen, Erik Gundersen og Hans Nielsen, fortalte den 44-årige filminstruktør Mads Kamp Thulstrup torsdag eftermiddag i forbindelse med et smugkik i Cinemateket på Det Danske Filminstitut i København.

I 1970´erne hedder kongen af dansk speedway Ole Olsen. Men de to kronprinser, Hans Nielsen og Erik Gundersen, ånder ham i nakken. Begge vil være den næste til at stå øverst på sejrsskamlen. Fortællingen om dansk speedways overrumplende storhedstid handler om et nært bånd mellem tre mænd, som skiftede fra venskab til splid.

Filmen tager os med på en dramatisk rejse, drevet af de tre mænds ambition om at være den bedste, og skildrer med lune og kærlighed deres jyske ungdomsår, rivaliseringerne på alverdens speedwaybaner og mødet med international berømmelse.

En periode, som sluttede brat med Gundersens forfærdelige styrt i Hold VM- finalen i Bradford i 1989.

– Det er selvfølgelig en slags hyldest, men i virkeligheden er det jo en klassisk Kain og Abel-fortælling, vi opruller, og dermed et drama, som vi tror vil interessere mange danskere. Også folk, som ikke er traditionelle speedway- fans, sagde Mads Kamp Thulstrup.

– Uden at gå over stregen i forhold til de faktuelle begivenheder, er filmen, med dens fantastiske lydspor, tætte klip og hudløse interviews, en stærk menneskelig fortælling om viljestyrke. At det hele foregår i et speedwaymiljø, giver en ekstra dimension, for jeg fornemmer særligt de nervepirrende situationer på banerne, duften af metanol, gnidningerne i ryttergården og de tusindvis af publikummers klare fascination, supplerede Filmkonsulent Anders Riis-Hansen, fra Det Danske Filminstitut, som har støttet projektet.

Netop scenerne omkring de tætte race-situationer på banen, har krævet rekonstruktioner, som er optaget på Moldow Arena i Holsted.

– Vi fik nogle unge kørere til at optræde i Erik og Hans’ originale dragter, fordi man på de ældre tv-klip nærmest kun ser et totalbillede, som følger kørerne rundt i de fire omgange et heat varer. Men igen, vi har ikke ændret på det faktuelle, kun mikset nærbilleder af fx gashåndtag, blik bag hjelmen, baghjul i startøjeblikket og den slags, sagde Mads Kamp Thulstrup.

– Det her er et værk for det store lærred. Hvis det var en tv-dokumentar, kunne man måske nøjes med de historiske klip. Det ville i min optik blive ret kedeligt og forudsigeligt. Her mærker man ikke overgangen mellem rekonstruerede nærbilleder og de tilgængelige tv-klip, og det skaber det medrivende drama, som vi har ønsket at støtte, erklærede Anders Riis Hansen.

Mads Kamp Thulstrup har tidligere skabt to dokumentarfilm fra sportens verden. Den prisbelønnede ’Og det var Danmark’ om fodboldlandsholdets succes under Sepp Piontek og Richard Møller Nielsen, og ’Jernhårde Ladies’ om det danske kvindelandshold i håndbold. Thulstrup har også instrueret en lang række episoder i danske tv-serier som ’Bedrag’, ’Arvingerne’ og ’Livvagterne’.

I 2017 påbegyndte han ’Kongernes Fald’ i samarbejde med producenten Vibeke Vogel. Filmen vil blive vist ved en særlig gallapremiere i Haderslev den 25. maj, inden den rammer de danske biografer den 6. juni.

Af Ib Søby