Til Motocross

Kort om motocross

Motocross udøves på specielle motorcykler og baner med varierende terræn i form af både sving, hop og bakker.

Motocross handler ikke bare om at give den gas på banen. Motocross kræver god kondition, da du bruger alle dine muskler under kørslen. Faktisk ser vi, at præstationen hos topkørere er på samme niveau som fodboldspillernes i Superligaen – motocrosskørere holder bare ikke pauser i et løb og opretholder præstationen i helt op til en halv time ad gangen i typisk to heat på en løbsdag.

Træning til at køre motocross indebærer derfor ofte en kombination af eks. løbetræning, samt køretræning på både mountainbike og motocrossmaskine. Træningen tilpasses selvfølgelig ens ambitioner.

Motocrossmaskiner kræver også reparation og vedligeholdelse. Har man ”teknisk snilde” bliver sporten billigere i længden, men ofte vil man også kunne få hjælp fra de andre medlemmer i ens klub.

Motocrossløb afvikles i forskellige klasser, som er afhængige af kørerens alder, erfaring og dygtighed – fra 3-års-alderen og opefter.

Motocross er uden tvivl noget for dig, hvis du kan lide fart og spænding og har mod på at lægge kræfter i din træning. Samtidig vil du opleve det enorme kammeratskab mellem kørerne, som er så unik i motorsporten.

Kom i gang med udstyr, medlemskab og licens

Vil du i gang med motocross, skal du først meldes ind i en klub. Start med at henvende dig til en DMU-klub i nærheden og få gode råd til at anskaffe det nødvendige udstyr samt hvordan du nemmest kommer i gang.

Find en oversigt over motocrossklubber i DMU her.

Når du har købt et medlemskab i en klub, skal du have et licens gennem DMU. Dit licens fungerer som et ”kørekort” på alle DMU-godkendte motocrossbaner og du må ikke køre uden. Licenset gælder samtidig som en speciel ulykkesforsikring, der dækker ved alvorlige og varige skader.

Se licensoversigten her

Du kan anskaffe dig en brugt eller ny motocrossmaskine, men det er vigtigt, at alt dit sikkerhedsudstyr er af den godkendte type og lavet af de rigtige materialer. Man bør anskaffe sig:

 • Styrthjelm
 • Nakkekrave
 • Rygbeskyttelse
 • Brystbeskyttelse
 • Langærmet køretrøje
 • Kørebukser
 • Knæbeskyttelse
 • Albuebeskyttelse (obligatorisk under 11 år)
 • Crossstøvler
 • Kørehandsker
 • Motorbriller

Du kan sagtens klare dig med brugt udstyr for at spare lidt ved opstarten. Bare du er sikker på, at dit købte udstyr er brugbart. Du kan altid spørge den lokale klub til råds inden du køber udstyr, også inden du bliver medlem af klubben.

Hvor gammel skal man være?

Microcross udøves af børn fra 3-11 år på baner, der er specielt anlagt og primært benyttes microklassen. De yngste i alderen 3-6 år (begynderklassen) kører på såkaldte laveffektmaskiner på max 50cc. Fra 6 år og op køres i klasser, hvor motorcyklerne er på 50cc, 65cc og 80cc.

Minicross på 65cc motorcykler køres normalt af 8-12 årige på de store maxibaner, forudsat at der er bestået en særlig baneprøve. Fra 10-15 år kan der køres på 85cc 2-takt og 150cc 4-takt maskiner i lav eller høj udgave. Piger i mini 85cc-klassen kan deltage til og med det år, at de fylder 17.

Motocross på 125cc maskiner og større kan dyrkes fra det år, man fylder 13 år.

Hvor kan du henvende dig?

Find din nærmeste motocrossklub her.