Spændende finale ved ADAC Supercross i Dortmund 2024

Tekst: Jacqueline Seidlitz
Oversat af Sören Steno

For 39. Gang var det en aktionsfyldt Supercross oplevelse i 2024 i Dortmunder Westfalenhalle i forbindelse med finalen i den traditionelle ADAC Supercross Cup.

Supercrosss-sporten gjorde et stort indtryk på de 30.000 tilskuere fordelt på de 3 begivenhedsrige løbsdage.

På 4700 m² blev der bygget en for kørerne svær bane af 4000 tons naturjord. Banens længde er 300 m og topmaterialet er ler. Der var proff-kørere i SX1 og SX 2 og morgendagens stjerner SX 4 til start. For første gang var der også en kører fra Brasilien og en kører fra Canada til start i SX 1 klassen. I Ruhr områdets centrum Dortmund var der i de 3 løbsdage 82 kørere fra 15 nationer til start.

Med Mathias Tang (#124 Becker Racing) Frederik Goul (#Alfa-Suspension Racing) var der også 2 unge danske talenter i SX 1 til start.

For den 25 årige Mathias Tang fra Roskilde begyndte den første løbsdag fredag aften med en 9. plads i hans kvalifikationsheat. Dermed kvalificerede han sig til det altafgørende håbeheat, hvor det drejede sig om de 2 sidste startpladser til den store finale. Med placering som nr. 7, lykkedes det ikke for ham. Det var dog alligevel en vellykket optakt på en spændende løbsweekend.

For Frederik Goul gik det nogenlunde lige sådan. Med en placering som nr. 7 rakte det ikke til en plads i finalen. Også han kom i håbeheatet, men også for ham var den første løbsdag forbi. Han opnåede plads 10.

Lørdag nåede begge danskere med i Last chance Heatet. Fredrik Goul nåede igen her plads 7, mens det gik bedre for Mathias Tang. Han forpassede dog finalen med sin 3. plads. Han kom ikke i finalen, fordi kun de 2 første pladser kvalificerer sig til finalen.

Om søndagen var løbet allerede forbi om formiddagen for Frederik Goul, fordi han med en 8. plads ikke kom i Last Chanceheatet. Han styrtede allerede efter 2 omgange.

Resultater fra kørerne i toppen

Med et fejlfrit heat startede forriges års sejrherre Jordi Tixier (#911 KMP-Honda Racing powerede by Krettek) løbsweekenden. Foran en næsten udsolgt Westfalenhalle sejrede franskmanden fredag aften i SX 1 finalen suverænt foran sin landsmand Cedric Soubeyras (#85 Kawasaki Elf Team Pfeil) og Greg Arrand (#Sturm Racing Team).

“Dette er en team-sejr” sagde den strålende sejrherre i et interview efter finalen. Mit team i ryttergården har lagt grundstenen til at jeg igen står helt heroppe.”

Om lørdagen på finaledagen kunne Greg Aranda sikre sig titlen i SX 1 ADAC SX Cup. Selv et styrt i finalen kunne ikke stoppe Aranda (Sturm Racing Team).

Efter hård kamp med sin forfølger Cedric Soubeyras (Kawasaki Elf Team) Soubeyras (Kawasaki Elf Team Pfeil) og Jordie Tixier (KMP-Honda-Racing powered by Krettek), der sikrede sig sejren på den første aften.

Men den 33 årige Aranda efterlod ingen tvivl om, hvem der er en af de bedste Super Cross kørere i verden. Hvis han måtte se sig slået på 1. aften af sin landsmand Tixier, var hans optræden lørdag en ren magtdemonstration. Allerede fra start førte han feltet an, men efter 2/3 af løbet gled han ud og styrtede „Sikken et løb”„ sagde han. ”Jeg kørte på vaskebrættet i en helt ny linje og pludselig lå jeg på jorden. Jeg tænkte, at det var slut på mesterskabet, men jeg gav ikke op jeg og gav alt, hvad jeg havde i mig.”

På den sidste løbsdag var der også noget specielt. I stedet for de normale 20 omgangs-finaler var der en Triple- Crown Finaler, hvor man kører 3 x 12 omgange. Igen gik sejren til Frankrig. Cedric Soubeyras (#85 Kawasaki Elf Tream Pfeil) kunne I dette spændende heat klemme sig ind foran sin landsmand Greg Aranda of Jodie Tixier. De begejstrede fans fyrede op under deres favoritter med ”Allesz les Bleu” (Råb på fransk til sportsfolket.)

I talentklassen SX 2 gik titlen til Arandas teamkollega Maxime Desprey (#141 Sturm Racing Team). I dette års ADAC SX Cup konkurrence kunne han i alle sine finaler slutte med sejren. Han var en af de eneste kørere i sin klasse, der opnåede maksimumpoint i klassementet med 100 point.

Supercrossfans bør allerede nu notere datoen for SX Cup i Dortmund i 2025, nemlig fra den 10. til den 12. januar vil der være det store jubilæumsløb i Westfalenhallen. Så vil det for 40 tyvende gang hedde ”Hallo Dortmund – we are ready for racing”.Salg af billetter i forsalg vil være muligt fra oktober 2024.

Beretning fra danskerne

Begge danske kørere fortalte om deres helt personlige indtryk af, hvad supercross betyder for dem og om deres hidtidige motorcross karriere.

1. Hvordan kom du i gang med Motorcross ?

Mathias Tang:
Jeg kørte den første gang, da jeg var 4 år gammel motorcross. Jeg startede med at køre rundt i haven. Det gik rigtig hurtigt, således at vi snart ledte efter en Crossbane, hvor jeg kunne træne videre. Det var en skøn start på min sportslige karriere.

Frederik Goul:
Det var gennem min far, at jeg kom i gang med motorcross. Han har selv været aktiv i mange år inden for sporten og sådan kom jeg til at prøve det.

1. Hvor mange år har du kørt motorcross, og hvad er din største succes i din karriere?

Jeg har kørt Motorcross i 20 år og mit bedste resultat var i 2015, da jeg blev Dansk Mester i B 125cc samt nr. 9 i finalen ved Herning Supercross 2023 og nr. 10 i finalen til Supercross i Lyon 2023.

Jeg har kørt cross i 26 år og ADAC Supercross sæson i 2016.

1. Hvordan har du forberedt dig på Supercross eventen i Dortmund?

Jeg har fået kørt en del inden Dortmund Supercross både træning og adskillige Supercross løb. Og så er min fysiske form blevet væsentlig bedre det sidste halve år, så jeg føler mig rigtig godt forberedt til Dortmund.

Jeg har kørt den Franske Supercross cup og trænet en del i Frankrig.

1. Hvor tit har du stillet op i SX Cup i Dortmund?

Det er min 5. gang jeg skal køre til Supercross i Dortmund.

Jeg har allerede været med 8 gange i til Supercross i Dortmund

1. Hvordan er fornemmelsen ved at køre foran så stort et publikum? Er banen vanskeligere end en normal MX bane for dig?

Det er megafedt at køre i Dortmund, selv som dansker er det en meget speciel stemning man mærker i hallen og noget man aldrig glemmer. Banen er sværere og mere teknisk, end når man køre udendørs, men det er det jeg godt kan lide ved at køre Supercross.

Stemningen er fantastisk i Dortmund. Altid et fedt løb at køre. Jeg føler mig klar, har fået kørt en del supercross. Det bliver fedt at komme i gang

1. Hvor tilfreds er du med weekendens løb i Dortmund?

Det har været en rigtig god weekend til sidste afdeling af ADA SX Cup hidtil med 1. plads fra finalen i last chance. Har fået vist, at jeg har farten til at følge med de helt hurtige drenge, og det føles lidt som en sejr i sig selv. Endte desværre med et styrt i last chance om søndagen, fordi jeg fik presset lidt for hårdt for at komme frem i bussen, men jeg er hel endnu, og vi ser frem mod næste weekend i Goes (Holland) og Herning SX lige om hjørnet.

Det har været en hård weekend for mig. Vi har haft nogle tekniske problemer hele weekenden, og jeg formåede aldrig rigtig at komme ind i en god rytme. Jeg havde håbet på at kunne tage derfra med mere end det jeg gjorde. Så ikke lige min weekend.