Madsen alene på toppen

Med en flot 2. plads i det Skandinaviske Grandprix og hermed sin femte finale, ud af seks, ligner den 30-årige Leon Madsen mere og mere et reelt bud på at blive Danmarks 6. individuelle verdensmester i speedway. Leon Madsen var plaget af smerter i ankel og skulder efter sit styrt for nylig i Polen, men danskeren kørte på smertestillende medicin lørdag.

Af I Søby

Til den første træning fredag viste smerterne sig så voldsomt, at Leon Madsen og landstræner Hans Nielsen måtte kontakte løbs-arrangørens læge for behandling. Han afviste dog, med den begrundelse, at det ikke ville hjælpe Leons skader i det lange løb.

– Heldigvis var den internationale FIM læge mere behjælpelig. Herefter gik det meget bedre med træningen, og det lykkedes for Leon og sætte anden hurtigst træningstid. Også til løbet fik han indsprøjtningen, og med foden i is mellem heatene, gik det uden for mange smerter. Desuden fik han bøjet broad-pedalen længere bagud, som også gjorde smerterne mindre, forklarer Hans Nielsen.

I det 18. heat – Madsens fjerde – løb han pludselig tør for metanol, grundet at karburatoren løb over, og ikke på grund af at mekanikeren ikke havde fyldt metanol på, som det blev beskrevet på TV, oplyser Hans Nielsen.

Med en andenplads i semifinalen, nåede Leon Madsen frem til finalen, uden sine værste modstandere i den samlede stilling. Emil Saytfudinov og Patryk Dudek kom slet ikke til semifinalerne, mens Bartosz Zmarzlik blev sidst i den første semifinale.

Hermed lå vejen åben for Leon Madsen, men i finalen kom svenske Frederik Lindgren forbi fra ydersiden, og vandt en længe tiltrængt hjemmebane-sejr for svensk speedway. Men fakta efter Mållila er, at Leon Madsen nu er alene i VM spidsen med hele seks point foran Zmarzlik.

Der mangler nu fire VM-afdelinger.

Madsen fra Vejle
Eventyrdigteren H.C. Andersens fortælling om den grimme ælling, som bliver til en svane, kan godt antyde visse paralleller til Leon Madsen. I 2001 blev Vejledrengen som 13-årig YGT-mester (det uofficielle 80cc verdensmesterskab) netop i Vojens. Siden gik det op og ned, trods det indlysende talent.

Madsen er lidt sin egen lykkes smed, og dermed ikke altid bedste venner med kollegaerne i ryttergården. I en årrække kørte han for nordsjællandske Slangerup i den danske liga og for britiske Poole. U21- karrieren blev kronet med hold-VM-sølv i Gorzow i 2009.

– Allerede som blebarn sad jeg på en lille el-knallert. Mine forældre lovede, at jeg kunne beholde den, hvis jeg droppede bleen. Det lykkedes ret hurtigt, for jeg var vild med at bevæge mig på to hjul. Senere tog min far, Tage, mig med til motocross, men det blev nu speedway på Vejlbybanen ved Fredericia, som trak, husker Leon Madsen.

I takt med den voksende modenhed som speedwaykører har Madsen også døjet med en lang rækker skader og operationer, som i perioder har sat ham tilbage i udviklingen. Fyringen på det danske senior landshold, natten før VM- finalen i Målilla i 2012, var også en bitter pille at sluge for Madsen.

Forvandlingen
Han begyndte at koncentrere sig om Polen, og skabte sig en ensom tilværelse i det speedwayglade land, mens skader og svimmelhed stadig trængte sig på. En overgang var Leon Madsen til observation for lymfekræft, og fik fjernet en kirtel i armen, samtidig med at en voldsom depression krævede medicin.

Mødet med kæresten Magda Bradtke – som i marts fødte datteren Marika – har været afgørende i Leon Madsens forvandling. Magda skabte ro i den travle speedway-hverdag, og Leon fandt ud af, at han ikke kan tåle mælk, æg og chokolade. Langsomt fik han og Magda ændret livsrytmen med regelmæssig sund kost, træning og hvile med udgangspunkt i bopælen i Gdynia.

– Jeg har været langt nede, og nu har jeg kæmpet mig tilbage. Jeg har det rigtig godt igen, og jeg føler, jeg er et godt sted i mit liv. Jeg er 30 år, og jeg har aldrig følt mig bedre tilpas, siger han.

– Jeg har arbejdet rigtig hårdt. Jeg har bygget på, og givet min træning en ekstra skalle. Jeg troede, jeg trænede hårdt førhen, men det viste sig, at det gjorde jeg ikke. Jeg har fundet ud af, hvad der skal til for at være med i toppen, og jeg kan se, at det bærer frugt nu.

Inden længe begyndte det mentale overskud og resultaterne i den polske liga at indfinde sig. Den suveræne sejr i sidste års EM-serie med afslutning i Katowice, gav Leon Madsen stjernestatus i det polske speedwaymiljø.

I den polske liga har han i flere år været blandt de mest scorende kørere, og det har hans klub, Czestochowa, nu belønnet med en guldrandet kontrakt, som gør ham til en af verdens bedst betalte speedwaystjerner. Godt 15 mio. danske kroner tjener han på sin nye treårige kontrakt med klubben. Dertil kommer sponsorstøtte og præmiepenge.

Ryggen som modstander
Samtidig med sin nye status som en af klodens hotteste speedwaynavne, kæmper Leon Madsen i disse uger med sin ryg. Han har netop været til MR scanning, hvor lægerne har anbefalet en operation umiddelbar efter sæsonens afslutning i oktober.

– Det er en diskusprolaps, som ind i mellem hæmmer mig voldsomt. Min ryg er min værste modstander lige nu. Smerterne forhindrer mig i at træne fysisk i dagligdagen, og dermed er der risiko for at miste skarpheden, erkender Leon Madsen, der krydser fingre for de kommende uger.