Retur til Wroclaw

Ligesom Vojens Speedway Center i år genopstår i det internationale speedwaylandskab, har det olympiske stadion i Wroclaw været igennem en større renovering og opgradering. Wroclaw har en lang speedway-historie, og trods dets polske navn “Olimpijski”, har der aldrig været afholdt olympiske konkurrencer i byen, der blev hårdt ramt under 2. verdenskrig.

Af Ib Søby

Wroclaw var en af Nazitysklands sidste bastioner, inden russernes røde hær buldrede videre mod det sønderbombede Berlin. Kommandant Karl Hanke byggede fæstning af møbler og bøger fra byens bibliotek, sendte tusinder af borgere og tusinder af børn – Hitlerjugend – i den visse død i et desperat og nytteløst forsøg på at holde ” Festung Breslau ”. 170.000 civilister blev dræbt, inden Hanke selv, på fejeste vis, stjal et lille privatfly og flygtede væk fra den brændende og ruinerede by.

Så grusom og barsk bliver speedway-slaget på lørdag heldigvis ikke, for netop sportevents kan skabe glæde og jubel på tværs af grænser. Men som en lille parallel til begivenhederne i 1945, må vi bare erkende, at russerne lige nu sidder på toppen af international speedway.

Emil Saytfudinov kommer til Wroclaw som VM-etter sammen med polske Patryk Dudek og danske Leon Madsen. Emil gentog også Par-VM triumfen for nylig på hjemmebane i Togliatti sammen med Cleb Chugunov og Artem Laguta. For at det ikke skal være løgn, vandt Artems storebror, Grigory Laguta, også årets første EM-løb.

Selve stadion blev bygget i 1928 med henblik på fodbold. Med tyskernes overtagelse i 1939 blev stadion navngivet efter feltmarskal Herman Göring. Efter de Olympiske lege i Berlin 1936 forestillede nazisterne sig, at det 3. Rige i al fremtid skulle være vært for de Olympiske Lege, og havde Wroclaw (Breslau) i spil til enkelte idrætsgrene i 1940. Det blev som bekendt aldrig til noget, men det polske navn “Olimpijski” pryder stadig stadion.

I efterkrigstiden holdt speedway sit indtog på stadion og Wroclaw vandt mange gange sølv og bronze i den polske liga, inden det blev til guld fire gange i 1993,1994, 1995 og 2006.

Ole Olsen blev nummer ti ved VM i 1970, året før han blev verdensmester, og i 1992 vandt Gert Handberg bronze i Wroclaw. Efter grandprix systemets indførelse i 1995, har Tommy Knudsen, Bjarne Pedersen og Nicki Pedersen stået øverst på podiet i Wroclaw.

I vor tid er klubbens helt store stjerne den dobbelte U21 verdensmester Maciej Janowski. Den 27 årige Janowski har dog haft en hæslig sæson med styrt og skader. Senest gik det galt under Par-VM i Togliatti, men han regner dog med at stille op til VM-løbet i sin hjemby.

Med sejren i lørdagens 2. EM-afdeling i polske Torun viste danske Leon Madsen to ting: Han kan modstå ethvert forventningspres og han har det som en kat i en fiskebutik på store polske baner. Leon har nu henrykket den ganske speedwayverden med flotte overhalinger gennem flere måneder. Selv de værste kritikere, må nu se Leon Madsen som en meget seriøs VM-kandidat.

Han får naturligvis intet foræret. Dudek, Saytfudinov, Zmarzlik og Vaculik er på samme niveau, men det hjælper dog meget, at Leon Madsen faktisk er blevet meget populær i Polen. Der går rygter om, at han måske søger polsk statsborgerskab, lidt ligesom norske Rune Holta i dennes storhedstid, men det er ikke noget, han vil tale offentligt om.

Niels Kr. Iversen havde et skuffende Par-VM og kæmper hårdt med sig selv og teamet for at finde de sidste procenter. Heldigvis har Iversen lidt af et ry for at være en –late-season-bloomer – én der er bedst i eftersommeren. Måske kommer vendepunktet i Wroclaw, som han i den grad kender godt.

Med Wroclaw er sæsonen nået halvvejs. U21 verdensmester Maksym Drabik har wildcard og dommer er svenske Krister Gardell.

Stillingen
1.   Emil Saytfudinov 47
2.   Patryk Dudek 47
3.   Leon Madsen 47
4.   Bartosz Zmarlik 44
5.   Martin Vaculik 44
6.   Frederik Lindgren 42
7.   Niels Kr. Iversen 32
8.   Jason Doyle 30
9.   Janus Kolodziej 29
10.  Artem Laguta 27
11.  Matej Zagar 27
12.  Max Fricke 27
13.  Maciej Janowski 24
14.  Robert Lambert 24
15.  Antonio Lindbäck 23

Grandprix vindere i Wroclaw
1995  Tomasz Gollob, Polen
1996  Tommy Knudsen, Danmark
1997  Greg Hancock, USA
1999  Tomasz Gollob, Polen
2004  Bjarne Pedersen, Danmark
2005  Tony Rickardsson, Sverige
2006  Jason Crump, Australien
2007  Nicki Pedersen, Danmark

To gange har Wroclaw været vært for det individuelle VM. I 1970 vandt newzealandske Ivan Mauger, og i 1982 britiske Gray Havelock. I 1975 vandt svenske Anders Michaneck og Tommy Jansson Par-VM,g syv gange har stadion lagt slagger til Hold-VM. Polen sejrede i 1961 og 1966, mens Storbritannien tog guld i 1971, 1977 og 1980. Australien vandt i 2001 og Polen i 2005.