Skoleskift og medlemsflugt

Det er sommer, eksamenerne er ved at være overstået og snart venter næste skridt for mange i deres uddannelses-rejse. Desværre betyder det også, at mange unge vælger idrætten fra.

Medlemsflugt blandt unge er en udpræget udfordring for klubber i hele Danmark. Der er mange ting, der spiller ind, men særligt skoleskift giver en masse nye prioriteringer og travlhed for unge mennesker.

Det kan være, at mange af jeres medlemmer starter på en efterskole eller en ungdomsuddannelse efter sommer.

Det er en stor omvæltning for mange, ikke kun fordi skolearbejdet bliver sværere og større, men også fordi man indgår i helt nye fællesskaber med nye venner, fester, skoleprojekter osv.

Dertil spiller andre faktorer ind. Skolearbejdet skal passe sammen med den øvrige fritid og evt. fritidsarbejde. Samtidig er man kommet i en alder, hvor man måske hellere vil være sammen med vennerne end være afsted med far, mor og små søskende i klubben.

Så hvordan sikrer man, at de unge medlemmer ikke vælger sporten og klubben fra?

Det er der desværre ingen nem løsning på, men som klub kan man tage en snak med sine medlemmer, om eller hvor meget de ser sig selv som aktiv i klubben efter skolestart. Man ønsker jo heller ikke at skuffe sin klub, så medlemmerne vil sjældent selv starte den samtale.

En god start er derfor at finde ud af, om man kan finde en løsning, der virker både for medlemmerne og klubben. Kan man f.eks.:

  • Nedsætte prisen på deres medlemskab, hvis de alligevel ikke kan komme så ofte i en periode?
  • Være mere fleksible med deres arbejdsdage?
  • Koordinere en fast træningsdag henvendt særligt til jævnaldrende i klubben i samme situation?
  • Lave en aftale om fælles-rabat på medlemskab hos en anden DMU-klub, hvis medlemmet flytter tættere på denne?
  • Etc.

Slutteligt kan det være rigtig vigtigt at holde kontakten til medlemmet i starten af deres nye uddannelse og minde dem om, at man værdsætter alt den tid, de kan bruge på at være aktiv i klubben. Mange unge mister nemlig størstedelen af kontakten til deres klub ved opstart af ny uddannelse, hvilket i højere grad skubber dem til at melde sig ud.