Stor succes i weekenden for de danske kørere i 250 cc klassen

FIM Youth World Championsship blev i år afholdt i Cloppenburg, Niedersachsen, hvor dette års verdensmester i 250 cc blev fundet.

Danmark var stærkeste nation fordi de stillede med hele 5 kørere ud af feltets 24 kørere. Optakten til en begivenhedsrig weekend var begge semifinaler, hvorfra de 16 bedste kørere gik videre til lørdagens finale.

På den 253 m korte bane mødte den regerende europamester Oskar Pauch fra Polen Bastian Pedersen  i den første semifinale. De leverede en flot kamp, da de allerede i aftenens 4. heat mødte hinanden. Denne gang vandt Bastian Pedersen revanchen mod Oskar Pauch. Med hele 15 point maksimum vandt Bastian Pedersen sin semifinale og stod øverst på podiet samt henviste Oskar Pauch til 2. pladsen.

Der var mere spænding om placeringerne om 3. og 4. pladsen, fordi både Emil Eis og Niklas Jakobsen begge stod på 10 point, efter de første regulære 15 heat måtte de 2 ud i en omkørsel om den sidste plads på podiet. Niklas vandt over Emil efter et særdeles spændende heat. Så kunne deres teamchef Erik Gundersen være særdeles godt tilfreds med sine drenge, idet hele 3 kørere havde kvalificeret sig til finalen.

Efter den anden semifinale kunne man igen nyde den danske nationalmelodi ved Sejrsceremonien, fordi den kun 14 årige Villads Nagel kom på førstepladsen efter at have opnået 14 point. Han måtte kun afgive et enkelt point til polakken Antoni Kawczynski. Kawczynski vandt omkørslen mod australieren James Pearson. Semifinale 2 begyndte for Nicklas Aagaard ikke helt efter planen, fordi han i sit andet heat styrtede, da han lå på andenpladsen, hvorefter dommeren udelukkede ham fra omstarten. Efter en ihærdig indsats lykkede det ham at komme på 6. pladsen med 8 point.

Det var nok til at komme i finalen den næste dag. At finalen ikke var selvbetjening, kunne man med et enkelt blik se på finalens line-up for de sejrsvante polakker havde også fået 3 kørere i finalen, så man kunne glæde sig til et spændende løb. Desværre begyndte det ikke så godt for Bastian Pedersen. Han var i sit første heat i tæt kamp med Mateusz Affelt, der førte heatet. Da Bastian på den modsatte langside ville passere polakken højre om, gav han ham helt unfair et spark så han landede i airfencen. Dette var meget unfair.

Desværre så den tjekkiske dommer Tomas Topinka ikke dette og udelukkede Bastian fra omstarten. Efter 12 heat blev løbet afbrudt, fordi der kom et kraftig tordenvejr med megen regn som satte banen under vand. På dette tidspunkt førte Oskar Paluch, Polen løbet med 8 point og med kun 1 point minde var både Nicklas Aagaard og Niklas Jakobsen lige efter polakken.

Villads Nagel var uheldig i sit tredje heat, fordi han udgik af heatet. Banestaben fra MSC Cloppenburg ydede et fremragende arbejde med banen og efter 2 timer lykkedes det dem at lave en bane, der var forsvarlig at køre på, således at de resterende heats kunne afvikles. Spænding var der i løbets næstsidste heat, hvor den på det tidspunkt førende Oskar Paluch med 11 point skulle møde Niklas Jakobsen (optjent 10 point) og Bastian Pedersen med 8 point.

Desværre styrtede Niklas og blev udelukket fra omstarten. Bastian opnåede 2 point i heatet og så stod der 10 point på hans konto. Oskar Paluch vandt sit heat og kunne med denne succes kalde sig verdensmester 2021. Nicklas Aagaard var i fremragende form på finaledagen. Efter en 3. plads i sit første heat opnåede han 3 sejre og en 2. plads. Således at han til sidst endte på 12 point, hvilket betød, at han blev nr. 2 i verdensmesterskabet, hvilket han kan være mere end stolt over.

Om bronzemedaljer var der omkørsel mellem mellem 3 kørere nemlig Bastian, Villads og Niklas Jakobsen. Først i heatet førte Villads heatet men Bastian var næste limet til hans baghjul og det lykkedes ham at overhale, men Villads kom stærkt tilbage og  vandt helt fortjent heatet og bronzemedaljen. Det var en fornøjelse at se, hvor glad den 14 årige kører fra Glumsø var for sin 3. plads.

Før løbet havde Villads sagt til sin far Tomas: ”Hvis jeg kommer på sejrsskamlen skal du holde op med at ryge”. Tomas sagde ja til dette forslag. Hvad der først begyndte som en spøg blev til virkelighed. Så Tomas må nu indfri sit løfte og blive ikke-ryger. Han sagde: ”Jeg har en klog søn og jeg er så forbandet stolt af ham”.

Kørernes udtalelser efter løbet:

Nicklas Aagaard:
Det var en helt igennem skøn weekend i Cloppenburg, og jeg kan sig at det var en af de bedste weekender i mit liv. At være nr. 2 i verden er så utroligt stærkt, og jeg kan stadig ikke helt fatte det, at jeg har opnået det og jeg mangler ord for det  – så lykkelig er jeg. Jeg vil gerne takke min far og mekaniker hjerteligt og naturligvis også min mor. Min coach og mine fans og venner som støtter mig. Det var virkelig en stor erfaring for mig at få lov til at være med til verdensmesterskabet.

En særlig stor tak skal lyde til alle mine sponsorer, som støtter mig i min elskede sport og for alt hvad de gør for mig. Jeg tror at jeg først om nogle dage begriber helt, at jeg er den anden bedste 250 cc kører i verden.

Villads Nagel:
Jeg var meget nervøs for den lille bane da vi kom, men efter træningen havde jeg det rigtigt godt og følte at jeg havde god fart og godt styr på maskinen, men at jeg skulle vinde semi 2, havde jeg ikke regnet med, men er bare mega glad for at det lykkes at komme til finalen. Finaledagen var lang og jeg håbede at ende i Top 8, da der var mange gode kørere, men muligheden for at komme helt op på podiet var der, så jeg gjorde alt for at ende der, og jeg er bare så glad for at det lykkedes, selvom jeg havde et heat med knækket kæde. Jeg har kun kørt 250cc i 5 mdr. og har vundet bronze, det er så fedt.

Bastian Pedersen:
Alt i alt har det været en god weekend. Cloppenburg er en hyggelig lille racerbane. Først var jeg skeptisk da det føltes som en lille hård betonbane, men det viste sig at være en god racerbane. Sammen med mit team fik vi sat cyklen rigtig op. Min semifinale gik fantastisk og jeg kørte en 1. plads hjem med fuldt hus. Jeg syntes at det var en fed bane med mange muligheder, og masser af fart. Selve finalen startede vi godt ud – solen skinnede og alt var godt. 1 heat startede, og snart blev det min tur. Mit første heat startede ikke så godt ud.

Jeg forsøgte at køre uden om polakken, som lå foran mig. Han kiggede ud da jeg overhalede ham og straks skubbede ham mig ud i hegnet med sit ben. Og så blev jeg udelukket, og det syntes jeg ikke var helt fair. Efter nogle heats begyndte himlen at stå ned i stænger, og det så helt håbløst ud. Men banearbejderne gav ikke op. De gjorde alt hvad de kunne for at få banen i top og klar til at køre igen. Efter 2 timer med nonstop regn og banepleje fik de endelig banen op at stå igen. Jeg havde aldrig prøvet noget lignede. De fik lavet en bane som der både var god og også ikke alt for glat.

Niklas Jakobsen:
Semifinale:
Jeg havde en god fornemmelse i kroppen da jeg kørte ud til mit første heat i semifinalen. Jeg havde ikke forventet at komme op på podiet, da det er min første sæson på 250cc men det lykkedes og det er jeg super glad og stolt over.

Finale:
Jeg havde en blandet fornemmelse i kroppen inden første heat. Jeg vidste at det var et hårdt felt, men at jeg bare skulle ud og gøre mit bedste. Jeg ender så på 10 point dog med en udelukkelse jeg ikke synes skulle være der. Jeg ender i omkørsel og bliver sidst da jeg for hevet så hårdt i mine briller at jeg ikke kan se noget. Er stolt dagen efter over min egen præstation, men efter løbet i går var jeg lidt skuffet.

Emil Eis:
Semifinale:
Semifinalen forløb fint for mit vedkommende, jeg misser en start og det koster et point hvilket resulterer i at jeg ryger uden for podiet. Men vigtigst af alt kom jeg i finalen til dagen efter.

Finale:
Finalen var lidt af en “rollercoaster” jeg går ud og vinder mit første heat, hvor det derefter går lidt ned af bakke, synes selv jeg kører nogle okay linjer og starterne er også fine, men det er ikke nok. Jeg slutter som nummer 11. hvilket er et okay resultat.

Resultat FIM Speedway Youth World Championship Cloppenburg:

Semifinale 1:
1. Bastian Pedersen, DK, 14; 2. Oskar Paluch, PL, 14; 3. Niklas Jacobsen, DK, 10+3; 4. Emil Eis, DK, 10+2; 5. Luke Harrison, GB, 9; 6. Vojtech Sachl, CZ, 8; 7. Jaroslav Vanicek, CZ, 7; 8. Ricky Woss, S, 6; 9. Theo Bergkvist, S, 5; 10. Marvin Kleinert, D, 3; 11. Ben Iken, 2; 12. Tino Bouin, F, 1.

Semifinale 2:
1. Villads Nagel, DK, 14; 2. James Pearson, AUS, 13+3; 3. Antoni Kawczynski, PL, 13+2; 4. Adam Bednar, CZ, 12; 5. Acer Pijper, GB, 9; 6. Nicklas Aagaard, DK, 8; 7. Mateusz Affelt, PL, 6+3; 8. Max James, GB, 6+2; 9. Daniel Gheorghe, RO, 5; 10. Alfons Wiltander, S, 2; 11. Bruno Thomas, D, 1; 12. Mario Häusl, D, 0.

Finale:
1. Oskar Paluch, PL, 14; 2. Nicklas Aagaard, DK, 12; 3. Villads Nagel, DK, 10+3; 4. Bastian Pedersen, DK, 10+2; 5. Niklas Jacobsen, DK, 10+1; 6. James Pearson, AUS, 9; 7. Antoni Kawczynski, PL, 8; 8. Adam Bednar, CZ, 8; 9. Vojtech Sachl, CZ, 7; 10. Jaroslav Vanicek, CZ, 7; 11. Emil Eis, DK, 6; 12. Mateusz Affelt, PL, 5; 13. Ace Pijper, GB, 5; 14. Luke Harrison, GB, 4; 15. Marvin Kleinert, D, 2; 16. Ricky Woss, S, 2.

Foto: Lars Schröer
Tekst: Jacqueline Seidlitz
Oversat af Sören Steno