Til Speedway
Til forside

5 danske speedwaytalenter sikrer sig pladser i SGP2

Efter tre intense kvalifikationsrunder i Tyskland, Italien og Frankrig er de tolv unge speedwaykørere, der skal deltage i 2024 FIM Speedway Under 21 World Championship (SGP2) serien, blevet udpeget. Med top fire fra hver runde kvalificeret til den tre-runder lange finaleserie, var konkurrencen hård, da verdens bedste unge kørere kæmpede for en plads i det prestigefyldte FIM Speedway Grand Prix World Championship (SGP).

Aftenens drama begyndte på Motodrom Ludwigslust i Nordtyskland. Efter første blok heats førte Nazar Parnitskyi fra Ukraine, polakken Bartosz Bańbor, australieren Michael West og Norges Mathias Pollestad, der alle startede med sejre.

Den syttenårige ukrainer Parnitskyi trak hurtigt fra med en ren række af sejre, hvilket sikrede ham en plads øverst på podiet, mens hans konkurrenter kæmpede om de resterende finalepladser.

Den danske kører Jesper Knudsen fik en solid start på aftenen, men fandt for alvor formen med sejre i sine tre sidste heats, hvilket gav ham en delt andenplads med Pollestad, der sluttede sidste års SGP2-serie som nummer seks. Knudsen vandt omkørslen om podiepladsen, mens den vigtige fjerdeplads gik til Philip Hellström-Bängs fra Sverige.

I Terenzano i det nordøstlige Italien var konkurrencen tættere. Efter kun at have mistet ét point hele aftenen sikrede den hurtige polak Sebastian Szostak sig en plads i den afsluttende serie fra øverste podieplads. Szostak, der håber at følge i fodsporene på landsmanden Bartosz Zmarzlik, blev slået i hans første heat, men forblev derefter ubesejret.

Med tre sejre og to andenpladser blev attenårige Bastian Pedersen nummer to i Terenzano. En uafgjort stilling på tredjepladsen mellem polakken Jakub Krawczyk, Francis Gusts fra Letland og danskeren Villads Nagel, førte til en spændende omkørsel. Krawczyk og Gusts holdt hovedet koldt og sikrede sig finalepladserne. Villads Nagel har dog efterfølgende fået et wild card og deltager også i finaleserien.

Den sidste kvalifikationsrunde fandt sted på Circuit de la Grisière i Mâcon, Frankrig, og blev sendt LIVE på FIM-MOTO-TV, hvor et stort globalt publikum blev underholdt af en spændende aften med fantastisk speedway om de sidste fire finalepladser.

Svenskeren Caspar Henriksson toppede det franske podie, men blev nægtet en maksimumscore i sit sidste heat af den højt vurderede polak Wiktor Przyjemski.

Efter at have vundet sit første heat og mistet to point i sit andet, kæmpede Przyjemski sig tilbage og sluttede som en komfortabel nummer to med tre sejre i træk. Podiepladserne og de sidste to kvalifikationspladser blev afgjort i en trevejs omkørsel mellem de danske kørere William Drejer og Mikkel Andersen samt briten Leon Flint, der alle havde tolv point efter de ordinære heats. Mikkel Andersen har efterfølgende fået tildelt et wild card til serien, og deltager derfor også.

I et af aftenens mest spændende heats førte Flint omkørslen indtil sidste omgang, hvor Drejer kæmpede sig forbi, mens Andersen styrtede i sidste sving, hvilket sikrede den unge britiske kører en plads i finalerne.

Den første runde af SGP2 finder sted i Målilla, Sverige, allerede på fredag den 14. juni, efterfulgt af Riga, Letland, den 6. september. Vinderen vil blive kåret den 27. september i Toruń, Polen.