Hvem får GP Wildcard til 2020?

Mens 2019 VM medaljerne fordeles lørdag aften i polske Torun, og speedwaysportens ældste klassiker ” Den Gyldne Hjelm ” køres søndag i Pardubice, er spekulationerne om næste års fire permanente grandprix wildcards i fuld gang.

Af Ib Søby

I næste uge forventes VM arrangør BSI/IMG at uddele de eftertragtede fire permanente wildcards til hele grandprix-serien i 2020. Traditionen tro er det noget af en kalejdoskopisk kabale, som skal gå op.

Det synes sikkert, at der er navn på to pladserne. Den tredobbelte britiske verdensmester Tai Woffinden var skadet i det meste af foråret, og er derfor et oplagt bud.

Det samme gælder den amerikanske veteran Greg Hancock, som har meddelt, at han gerne vil tilbage, når der er styr på hans hustrus sygdomsforløb. Jennie Hancock er igennem et behandlingsforløb for brystcancer, og i den forbindelse har den firedobbelte amerikanske verdensmester taget en time out fra speedway.

Spekulationerne i det internationale speedwaymiljø går således på de to sidste pladser. Ofte er en af pladserne gået til nummer ni i grandprix klassementet, så her kan pilen pege på den australske 2017 verdensmester Jason Doyle, eller måske polske Patryk Dudek, såfremt han falder ud af top otte i morgen aften.

Den danske landstræner Hans Nielsen nævner også en anden mulighed, nemlig den dobbelte russiske S.O.N verdensmester Artem Laguta.

– Der går stærke og vedholdende rygter om et russisk grandprix til næste år i Togliatti, og det kan give Laguta nogle lodder i vægtskålen, siger Hans Nielsen.

To danskere kan også være med i tankerne hos BSI/IMG ledelsen i London. Som bekendt kommer Anders Thomsen ind i næste års serien, såfremt slovenske Matej Zagar holder sig i top otte. Det er fordi Zagar allerede er sikret efter årets grandprix Challenge, hvor Thomsen blev nummer fem.

Men skulle det glippe for Thomsen-Zagar kombinationen, kan Thomsen være i spil til wildcard.

En mulighed er også den nykårede Europamester Mikkel Michelsen. Leon Madsen fik chancen i fjor, netop i kraft af en EM titel. Dog står det – endnu – ikke skrevet, at en EM vinder skal have en grandprix plads.

For en uge siden havde den førende polske speedwayhjemmeside, Sportowy Fakty, en afstemning om hvem de polske speedwayfans ville tildele et permanent wildcard, og over 80% stemte på Mikkel Michelsen.

– Ja, det kan godt give visse hovedbrud i London. Men det er klart, at hvis Thomsen opnår grandprix status i morgen aften, takket være Matej Zagar, vil det være dårligt nyt for Mikkel Michelsen. Det er nok ikke tænkeligt, at BSI/IMG gerne ser hele fire danskere i serien, når de – fraregnet Woffinden og Hancock – kun har to pladser at dele ud af, vurderer Hans Nielsen.

Søndag eftermiddag køres klassikeren ” Den Gyldne Hjelm ” som har eksisteret siden 1929. Det er sidste mulighed for verdenseliten til at gøre indtryk på BSI/IMG.

Sidste år sejrede australske Jason Doyle i tjekkiske Pardubice. Senest en dansker vandt hjelmen var tilbage i 2010, hvor Nicki Pedersen sejrede. Ole Olsen har vundet hele syv gange, mens Hans Nielsen, Erik Gundersen og Nicki Pedersen hver har to triumfer.

Grandprix feltet 2020 består af 16 kørere:
8 –  de otte bedste fra 2019
3 –  fra Grandprix Challenge: Matej Zagar, Max Fricke og Niels Kr. Iversen.
4 –  Permanente wildcards: Tai Woffinden, Greg Hancock + 2
1 –  Lokalt wildcard til hvert grandprix løb.