Lurer VM chancen i Torun?

Danmark har vundet 32 individuelle medaljer, siden Ole Olsen for 48 år siden gennembrød speedway-lydmuren på Nya Ullevi i Göteborg. Lørdag aften venter medalje nummer 33, men hvilken karat Leon Madsen – formentlig – får hængt om halsen i Torun, er noget vanskeligere at gisne om. Hvis den 30-årige dansker ender på løbets podie, og Bartosz Zmarzlik misser semifinalen, kan det ende med guld.

Af Ib Søby

Det helt centrale spørgsmål op til lørdagens VM-afgørelse er selvfølgelig, hvordan Bartosz Zmarzlik har det rent mentalt klokken 19.00 på Marian Rose Arena i Torun. Han vandt bronze i 2016 og sølv i fjor. Nu kommer han til Torun med en markant føring på syv point til Saytfudinov og ni til Leon Madsen.

Kan Zmarzlik holde hovedet koldt og gassen i bund?

Kan han stå for presset og blive sit speedwayelskende lands tredje verdensmester gennem tiderne? Hvilken strategi – om nogen – har hans far og hans team lagt? Hvordan vurderer PZM-landstræneren Marek Cieslak situationen? Og vil han eventuelt få hjælp fra fx Maciej Janowski og Patryk Dudek, der begge er top 8-kandidater, men som ikke selv har medaljechancer?

En kører kan maksimalt score 21 point i et VM grandprix. Hvis vi leger, at Leon Madsen blæser afsted og vinder alt, skal Zmarzlig score 12 point, og det kan jo være svært nok.

Personligt tror jeg, at Zmarzlik cruiser sig igennem til guld, men det er jo speedway.

Alt kan ske.

Det er en af grundene til, at vi elsker sporten.

Bartosz Zmarzlik er født i den nordpolske havneby Stettin, og trods sine kun 24 år har han blandt andet vundet hold-VM to gange med Polens landshold og derudover fire gange med Polens U21-hold. Han var individuel U21-verdensmester i 2015, og han har kørt 47 løb i VM-serien, hvor det er blevet til 23 finaler. Seks gange har han stået øverst på podiet – senest i september måned i Vojens.

23 finaler ud af 47. Det er en usædvanlig høj statistik.

Han blev speedwayhistoriens yngste finalist, da han på et wildcard nåede 3. pladsen i Gorzow grandprix 2012. I forhold til Torun, har Bartosz Zmarzlik også

en rimelig statistik for de seneste tre sæsoner. I 2016 og 2017 nåede han finalen og blev nummer 3 begge gange. I fjor scorede han 15 point på Marian Rose Arena og endte i semifinalen.

I den forgange sæson har Bartosz Zmarzlik kørt to løb i den danske liga, som gæstekører i nordsjællandske Slangerup. I juni talte jeg med ham om muligheden for at blive verdensmester:

– Jeg vil ikke spå om noget før det allersidste heat er kørt i Torun. Madsen og Saytfudinov kan stadig nå meget, og Lindgren kan også blive farlig, sagde Zmarzlik for tre måneder siden.

Den tese har han – fornuftigt nok – holdt stædigt fast i. Selv efter triumfen i Vojens, hvor Leon Madsen mistede terræn, fortalte Zmarzlik den danske presse, at der stadig var fire VM kandidater i spil.

Hvor Zmarzlik har alt at tabe, kan Madsen og Saytfudinov køre mere frit lørdag aften. De kan bare plukke så mange point som muligt og se, hvor langt det rækker. Men ryger Zmarzlik fx i start-tapen i sin første start, eller kommer ud for andre forhindringer, kan det hele gå hen og blive nervepirrende og spændende.

Med syv point efter Zmarzlik har den dobbelte russiske hold-verdensmester Emil Saytfudinov muligheden for at skrive ny russisk speedwayhistorie. Ikke siden ” Meteoren fra Ufa ” Igor Plechanov vandt VM sølv i både 1964 og 1965, har en russer været i top to i individuelt VM regi.

– Jeg vil prøve at fange Zmarzlik. Det er mit klare mål. Jeg vil gøre alt hvad jeg kan, selv om jeg godt er klar over, at han har et pænt forspring. Det bliver et yderst interessant opgør i Torun, sagde Emil Saytfudinov for et par dage siden til speedwaygp.com.

– Bartosz og Leon er hurtige. Det så vi jo også I Cardiff, men jeg må tænke på mig selv. Hvis ikke jeg selv gør mit yderste, er det jo underordnet, hvad der sker, siger Saytfudinov.

Slovenske Matej Zagar får en dansk super-fan lørdag aften. Er person, der fra pitten inderligt håber, at Zagar kommer langt og sikrer sig videre grandprix liv.

Det er selvfølgelig den 25-årige fynbo – og kommende Vojens kører – Anders Thomsen. For det kontante faktum er, at såfremt Zagar ender i top 8, er Thomsen sikret en grandprix billet i 2020. Thomsen har været i kontakt med VM arrangør BSI/IMG i London og fået bekræftet, at han står på spring, i kraft af hans femteplads ved årets Grandprix Challenge i Kroatien.

Hvis det glipper for Matej Zagar, vil Thomsen, som en trøst, blive første reserve næste år. Det vil traditionen tro give en del grandprix starter, i kraft af andres uheld og skader.

Dommer på lørdag er svenske Krister Gardell.

VM Stillingen:
1. Bartosz Zmarzlik, POL 118
2. Emil Saytfudinov, RUS 111
3. Leon Madsen, DAN 109
4. Frederik Lindgren, SVE 98
5. Martin Vaculik, SLK 88
6. Maciej Janowski, POL 80
7. Patryk Dudek, POL 75
8. Matej Zagar, SLO 74
9. Jason Doyle, AUS 73
10. Artem Laguta, RUS 69
11. Niels Kr. Iversen, DAN 66
12. Antonio Lindbäck, SVE 56
13. Tai Woffinden, ENG 51
14. Janusz Kolodziej, POL 51
15. Robert Lambert, ENG 37