Stærke danske kort ved par-VM i speedway

Foto: SportXpress

Weekenden står på et stort speedway-brag, når Danmark og seks andre nationer deltager i par-VM, også kendt som Speedway of Nations. Det danske hold består af årets EM sølvinder Leon Madsen, dansk mester Anders Thomsen og U21 europamester Marcus Birkemose.

Danskerne kommer fra en sæson, der har budt på store præstationer. Formen er god og alle er top-motiveret for at hente en guldmedalje hjem til Danmark. Landstræner Hans Nielsen fortæller, hvad vi kan forvente ved par-VM, der køres d. 16.-17. oktober i polske Lublin:

– Kørerne tror på en sejr og der er god grund til at være optimistisk. Som udgangspunkt er det Leon og Anders, der vil køre de fleste heats, og banen er blandt deres favoritter i Polen. Den er lang og bred og giver dem perfekte forhold til overhalinger, som er deres foretrukne kørestil.

– Begge kommer også fra en god sæson, hvor de er ivrige efter at bevise, at de kan hente flere medaljer. Som holdkaptajn er Leon motiveret til at føre an som erfaren GP-kører, og Anders har selvtilliden på plads efter sin nylige guldmedalje ved individuelt DM.

Debut for dansk reserve

Par-VM køres anderledes end de klassiske individuelle mesterskaber. Nationerne dyster to og to på banen ad gangen, og det sætter krav til taktikken efter det nye pointsystem, hvor det for de to holdkørere bedre kan betale sig at komme ind som nr. 2 og 3 end som nr. 1 og 4 i de enkelte heat.

Teamwork på banen er derfor enormt vigtigt, og man kan ikke bare køre i front for at gå efter sejren alene. Dertil skal reserven være en U21-kører og sættes ind i mindst ét heat begge dage. Det sætter store krav til reserven, som for Danmarks vedkommende er den kun 17 årige Marcus Birkemose.

– Marcus har haft en forrygende sæson og præsteret store resultater. Han har vundet guld ved U21 EM, sølv ved U19 EM, guld ved U21 DM og bronze ved individuelt DM. Han er et rigtigt stærkt kort at have på hånden og har vist, at han kan køre med blandt de mere erfarne kørere. Nu gælder det så hans VM-debut i øverste række, hvor feltet bliver en del hårdere, fortæller Hans Nielsen.

Kamp til målstregen

Det er svært at pege på en klar favorit til par-VM, da alle nationerne stiller op med dygtige, erfarne kørere. Hans Nielsen ser dog stadig Danmark som et af de stærkere hold med god mulighed for at vinde guld:

– Under alle omstændigheder bliver det et spændende VM, hvor mange kan løbe med sejren. Russerne er på papiret rigtigt stærke, men det vil være marginalerne, der afgør tingene. Det vigtigste lige nu er, at de danske kørere tror på en sejr og at vi har en stærk reserve, vi kan sætte ind, hvis vi bliver nødt til at ændre strategi. Og så tror jeg, når først drengene får dragten med dannebrog på, så giver de alt, hvad de har i sig, afslutter Hans Nielsen